Dirty Shirt & Ansamblul Transilvania – FolkCore DeTour

Eerlijk waar, ik had er nog nooit van gehoord. Dirty Shirt is een Roemeense band die er mee begon in 1995 en heel langzaam opklom op de ladder der bekendheid. Ze stonden onder meer op Wacken en doen het in eigen land behoorlijk goed. Er staan drie studioalbums op hun palmares en nu is er ook een live album, FolkCore DeTour, dat ook in DVD-vorm uitgebracht wordt door Apathia Records. Deze plaat werd opgenomen met het “Ansamblul Folcloric National Transilvania” (een heus orkest), in de Arenele Romane.

Nu heb ik zelf weinig met moderne folk metal. De dagen waar ik Blackguard en Hollenthon luisterde, liggen al even achter me. Finntroll en Ensiferum idem. Toch heb ik me echt geamuseerd met deze plaat. Er staat veel traditionele folk op, met Slavische roots, en daarnaast een pak aanstekelijke groove metal (en harder). Heel dansbaar en fris ook, soms doet het met denken aan de betere Kontrust en Russkaja. De nummers wisselen af tussen instrumentale dansen en balades enerzijds en groovy nu metal metal, waardoor het entertainend blijft. Zelfs fans van de gekke System of A Down-nummers kunnen dit eens uitproberen. Ookhet feit dat dit een live album is draagt echt bij tot de luisterbereidheid (ik heb even de studioalbums geprobeerd en die doen me niet zoveel als deze digi).

Een heel heel heel erg leuke plaat dit. Ik hou bijlange niet van party (folk)metal, maar als het fun en folk(core) is met fijne ritmes en een authentieke folkfeel dan mag het absoluut zeker wel. Heel erg leuk dit!

Label:

Apathia Records, 2018

Tracklisting:

 1. Rapsodia Romana
 2. Ciocarlia 02:23
 3. Moneyocracy
 4. Dulce-i Vinu’
 5. Cobzar
 6. Ride
 7. Freak Show
 8. UB
 9. Balada
 10. Manifest
 11. Rocks Off
 12. My Art
 13. Dirtylicious
 14. Hungarian Dance No.5
 15. Mental Csardas
 16. Hotii
 17. Maramu’
 18. Calusarii
 19. Saraca Inima Me
 20. Bad Apples

Line-up:

 • Dan “Rini” Craciun – zang
 • Robert Rusz – zang
 • Mihai Tivadar – keys, gitaar
 • Cristian Balanean – gitaar
 • Dan Petean – gitaar
 • Pal Novelli – bas
 • Vlad “X” Toca – drums
 • Cosmin Nechita – viool

Links: