Folkodia – The Battle of the Milvian Bridge

Folkodia is een internationaal gezelschap dat al aan zijn zevende folkmetalplaat toe is. Al vraagt ook dat enige relativering. De eerste vijf worpen kun je straal negeren, aangezien het aarsverlammend slecht is. Nummer zes was wél goed, maar die zanger is ondertussen jammerlijk overleden. Dus hebben de dames en heren het nu iets anders aangepakt. Twee mannelijke en twee vrouwelijke folteraars komen uw luisterplezier grondig de blender in draaien. Eerst moet gezegd worden dat Folkodia het soort epische folk maakt waarin allerlei heroïsche feiten uit de eigen streek omschreven worden. Met andere woorden: in het naburige dorp heeft niemand er nog nooit van gehoord. Als men daar dan vijf minuten over doordendert, heb je het al wel gehad. Dat hadden ze eindelijk ook zelf wel door en daarom worden nu de iets bekendere wapenfeiten uit de oudheid aangepakt.

De manier waarop deze lui dat echter doen, is tandsteenverpletterend slecht. Men neme een drummer die in elk nummer denkt dat hij alles aan gort moet meppen. Daarover legt men een laagje in Pro Tools geprogrammeerde gitaren en dan, o horror, komen de dwarsfluitjes, de violen, de draailier en godbetert een triangel aan bod. Voeg daar nog een zanger aan toe die wil grunten, maar zich meer in zijn koffie lijkt te verslikken en twee zangeressen die overal doorheen ‘ojee-ojeejojo!’ menen te moeten blaten…  Heeft u een beeld? Bij lange na niet, want het ergste moet namelijk nog komen: de tweede zanger! De brave man produceert een soort cleane, nasale klank met vochtige bijwerkingen, en dat met zo’n waanzinnig slecht Engels accent, dat je spontaan kan begrijpen dat mensen na het beluisteren van deze hoop stierendrek in therapie gaan! Al bestaat ook daar geen hulp.

Dat zaken als dit nog hun weg vinden in de buurdorpen van de groepsleden, kan ik met veel goeie wil nog begrijpen, maar laat het alsjeblief daar dan ook stoppen. Wie hier iets mee kan, heeft mijn eeuwigdurend respect. Zelden zoiets slechts gehoord. Als er jaarlijstjes moesten komen met de slechtste releases, dan staat deze voor een decennium bovenaan.

Score:

45/100


Label:

Stygian Crypt Records, 2017

Tracklisting:

 1. Battle of the Milvian Bridge
 2. The Maiden of Lorraine
 3. Massada Burns
 4. Battle of Salamis
 5. Falcons over Svevia
 6. Hussar Angels
 7. Pytheas in Thule
 8. Sigillum Militum Xpisti
 9. Journey into Darkness
 10. Red Rubicon

Line-up:

 • Hildr Valkyrie – Zang
 • Emily Cooper – Soprano Recorder, Alto Recorder
 • Ruslanas – Zang
 • Gianluca Tamburini – Gitaar, Bas
 • Michael Fiori (Saga) – Gitaar, Bas, Zang
 • Anais Chevallier – Zang
 • Juan Pablo “Juskko” Churruarin – Accordion
 • Dennis Schwachhofer – Drums
 • Elisabeth Wiesner – Viool

Links: