Focal Dystonia – Descending (In)Human Flesh

In de categorie ‘deathmetaldebutant van het jaar’ is dit Focal Dystonia een serieuze genomineerde. Voor Descending (In)Human Flesh trommelden Nederlander en Zwitser Floor en Florent twaalf gastzangers op. Stuk voor stuk monsterlijke strotten uit de champions league van de brutal death metal. Het resultaat is een doorzevend salvo in zangziekte gedrenkte somatische splijtingen op één plaat.

Zeggen dat er enig vocaal vuur in de pan slaat, is dan weer een nominatie voor understatement van het jaar. Wat sommige van die gastgezangen bezield heeft! In meerdere tracks krast er voortdurend een schrapend, ziekelijk krijsgeluid doorheen. Een krankzinnig effect in combinatie met de hak- en houwende snaartorsie van Floor en de achtarmige Vishnudrums van Florent. Wanneer ze al het wit uit je ogen hebben getrokken gaan zulke manische hogesnelheidspassages barbaars bruut over in meer gestroomlijnde afrossingen met de midtempobijl. Slechts af en toe – en dat weerlegt meteen de “oh, het zal weer veel slammerdeslam zijn dan zeker”-denkpiste – ook in slamballistiek.


Willekeurig zijn de veelheden aan colloïdale gutturals, in- en exhalerende keelpersingen en loodgorgelende grunts evenmin. Wanneer de wilde riffweefsels met sikkelende drumvertakkingen losbarsten in van die rechtere inclavaties, rijten de twaalf keelgaten die mooi in de groove aan repen. Al zijn het toch vooral die ziekelijk langgerekte, tirannieke stembandstropingen van bijvoorbeeld de openingstrack en Everlasting Diabolic Seizures, waar je huig somatisch van splijt. Tot zover de gecoupeerde salvo’s van kermende squeeks en splijtende akkoordenverminkingen dat nog niet voorgedaan zouden hebben.

Score:

91/100

Label:

Comatose Music, 2020

Tracklisting:

 1. Ascending Thy Abhorrent Gods (vocalist: Don Campan – Waking The Cadaver)
 2. Subjected To Sickness (vocalist: Sven Van Dijk – Korpse)
 3. Anatomy Of Animosity (vocalist: Andy Tseung – Immersed In Blood, Soils Of Fate, Devour The Unborn, Ruthlessness)
 4. Everlasting Diabolic Seizures (vocalist: Larry Wang – Coprocephalic, Maggot Colony)
 5. Pinnacle Of Deranged Euphoria (vocalist: Paolo Chiti – Devangelic)
 6. The Glacial Distorted Bone (vocalisten: Vladislav Martirosov & Red Beton – Extermination Dismemberment)
 7. Cognizance Of Obscurity (vocalist: Mallika Sundaramurthy – Abnormality)
 8. Neurotic Depravity (vocalist: Jack Papp Fahlberg Christensen and Mats Funderud – Kraanium)
 9. Scorching The Soul (vocalist: Matteo Bazzanella – Indecent Excision, Neurogenic)
 10. Descending (In)Human Flesh (vocalist: Mike Gamboa – Euphoric Defilement)

Line-up:

 • Floor Van Kuijk – Gitaar, basgitaar
 • Florent Duployer – Drums

Links: