Fleshbore – Embers Gathering

Slechts één letter verschillen ze van het bekendere Fleshgore, Fleshbore. Embers Gathering is het eerste full album van de Amerikanen, een eerste demo en ep hadden ze al. Hoewel zowel de gorende als de borende vleesboeren death metal telen, houden ze er stilistisch een volledig andere werkwijze op na.

Laten we het toch maar hebben over de wijze waarop Fleshbore aan deathmetallandbouw doet. Die is technisch, maar wees gerust: het is geen onsamenhangende opschepperij. Jawel, op gezette momenten schiet een robuust ingezette tremeloriff plots een octaaf hoger om dan toch eens even via een oogwitverblekend loopje sikkelfijne ‘snaarwiedingen’ uit te voeren. Meestal echter steken de vileine snaarlemmeten hun kopje eventjes boven het maaiveld van stenigende riffkloppingen uit. Een maaiveld dat gezaaid wordt door basdrumtractoren met drie versnellingen en pikdorsende blastbeat die schijnbaar op snaredrums met een verschillende hardheid en dus klank hagelen. Ook dat is technisch.

Evenals het loodkokend keelgat dat de stenen er tussenuit smelt met smeuïge grunts, pruttelende gutturals en een soort tussenvorm. Slechts af en toe in synergie met een ploegende mid-tempo riff of een tot pulp geblaste notensliert, maar daarom niet minder diep. Met de vermorzelende titeltrack dropt Fleshbore dan toch even een pesticidenbom. Hij komt erin met desoriënterende arpeggiokrullen, netelende tremeloweefsels en laat de bodem wegzakken met antigravitale snaarboringen en zieke basglariëring. Gaandeweg ‘normaliseert’ het dan weer wel naar een mid-tempo verbuigingswerken.

Met alle lof die het vijftal uit Indianapolis oogst, kan je dus wel wat vee voeren. Wanneer je dat vee vervolgens door een zorgvuldig uitgekiende balans van technisch geslepen fileermessen en krachtige vleespersen jaagt, heb je vlees waar zelfs de fanatiekste vegetariër pap van lust. We verwoorden het misschien allemaal nogal boertig, want kort gezegd is het in het vlees van Embers Gathering gewoon lekker boren.

Score:

82/100

Label:

Innerstrength, 2021

Tracklisting:

 1. Momentum (Intro)
 2. Careless Preacher
 3. Cynicism
 4. The Scourge
 5. Embers Gathering
 6. Revivified
 7. One Thousand Hands

Line-up:

 • Cole Daniels – Basgitaar
 • Cole Chavez – Gitaar
 • Michael McGinley – Gitaar
 • Tyler Mulkey – Drums
 • Michael O’Hare – Vocalen

Links: