Fleetburner – Fleetburner

De Nederlander Kevin Storm, kent u die? Nee? Ik ook niet. Toch is hij geen onbekende in de metalwereld en heeft hij sessiewerk gedaan voor bands als Firtan, Autumn, Equilibrium, Kalmah en Shining. De maand september brengt Kevin zijn soloalbum uit onder dezelfde naam als zijn artiestennaam: Fleetburner. Verwacht progressieve metal met een hoop gastartiesten die een bijdrage leveren.

Wie zijn dan de overige artiesten, vraagt u? In de line-up treffen wij op zang Ken Simerly, op de basgitaar Peter Iwers (ex-In Flames, ex-Cyrha), op drums Tomas Myklebust (Mistur, Galar), op toetsen Veli-Matti Kananen (Kalmah) en Kevin zelf doet de gitaren en songwriting. Maar er is nog meer! De volgende gastartiesten dragen ook een steentje bij: Christopher Amott (Dark Tranquillity, ex-Arch Enemy), Nils Courbaron (Sirenia), Masha Arkiphova (Arkona) en Agnete M Kirkevaag (Madder Mortem). Indrukwekkende lijst, niet dan?

Het album zelf: lekker en zeer divers, maar toch samenhangend. Verschillende genres dienen zich aan op deze plaat. Zo start de opener redelijk progressief en wordt hierop doorgepakt met The Beach, gaan we over op de hardere melodeath met The Breakwater en lijkt Open Water eerder een ‘post-rock meets heavy metal’-track. Ben je weg van dissonant gitaarwerk? Dan zal The Fleet je ongetwijfeld wel bevallen. De tweede helft van de plaat bevat een paar tragere tracks die hoogstens oplopen tot mid-tempo. Meer dan eens komt het genre doom metal in mij op bij het luisteren van deze tracks.

Maar niet bij Below The Waves. Dat nummer is eerder melodeath met wat black-invloeden. Bovendien met een sublieme gitaarsolo. Het daaropvolgende The Deep heeft eigenlijk eenzelfde samenvatting en The Endless sluit af met een hoop van eerder genoemde invloeden. Persoonlijke favoriet: The Beach. Dit komt met name omdat er halverwege de track een sexy gitaarsolo word gespeeld die wordt opgevolgd door een stukje zang. Dit doet mij sterk denken aan de film The Queen Of The Damned. Als je deze film kent snap je precies wat ik bedoel.

Dit album is een interessante. Geen doorsnee metal, maar genre verleggend eerder. Het geheel luistert als één groot verhaal en zo dient het album ook geluisterd te worden, wil je de tracks op zijn best kunnen beleven. De zang is volledig clean en er is geen growl of scream te bekennen, maar Kevin weet dit prima te compenseren door een subliem stukje schrijfwerk. Een prima debuut en één die best gehoord mag worden door menig metaalhoofd.

Score:

78/100

Label:

Butler Records, 2020

Tracklisting:

 1. The Land
 2. The Beach
 3. The Breakwater
 4. Open Water
 5. The Fleet
 6. The Passenger
 7. The Deck
 8. The Course
 9. Below The Waves
 10. The Deep
 11. The Endless

Line-up:

 • Ken Simerly – Zang
 • Kevin Storm – Gitaar
 • Peter Iwers – Basgitaar
 • Veli-Matti Kananen – Toetsen
 • Tomas Myklebust – Drums

Links: