Fjoergyn – Lvcifer Es

Het heeft een poos geduurd, maar met de EP Terra Satanica vorig jaar was het duidelijk dat de Duitse avantgardistische machine van Fjoergyn weer op volle toeren draaide. In het verleden stelden deze heren me live en op plaat behoorlijk teleur, maar misschien was de stijl van Jahreszeiten me gewoon te wereldvreemd. Het plaatje klopte destijds gewoon niet, maar voorganger Monument Ende bezat daarentegen al wel enkele pareltjes. Anno 2017 vinden we een nieuwe zanger aan het roer, maar dat is lang niet alles. Fjoergyn heeft er naar mijn gevoel aan gesleuteld om een erg donkere en diepgaande plaat te creëren, zonder afstand te doen van de progressiviteit.

De plaat heeft zijn naam dus niet gestolen, dit is echt een verduveld goede schijf. Nog steeds breekt de band hier en daar de muziek op met typische Duitse klaagteksten, maar het lijkt allemaal in het plaatje te passen. Dat komt omdat al vanaf Leviathan duidelijk is dat deze heren nagedacht hebben over de opbouw van de tracks en een schitterende overgang van mysterieuze stiltes naar slepende gevoelsstukken en symfonische, donkere ontploffingen voorzien hebben, maar waarbij de riffs ook behoorlijk a-ritmisch durven te klinken. Het verschil met de vorige albums is dat het geheel hechter klinkt en er niet meer van de hak op de tak gesprongen wordt. Elke overgang voel je, en dat houdt je op het puntje van je stoel.

Progressiviteit schuilt bij deze heren dus hier en daar in de ietwat moeilijkere drumritmes, maar wat deze plaat écht vooruitstrevend maakt, is dat Fjoergyn verdraaid donkere en overtuigende songs als Blut Samen Erde, de titeltrack of Terra Satanica van heel wat afwisseling voorziet. Een donkere atmosfeer, maar deze Duitsers schuwen duidelijk de lichtpuntjes niet en dat contrast maakt deze laatste full-length verdraaid interessant. Neem de proef op de som met een track als Dinner Mit Baal, waarbij de heren met een zomers, jazzy deuntje starten en op een geweldige manier opbouwen gedurende elf minuten. Een aanrader, net als deze ganse plaat trouwens. De eerste keer dat Fjoergyn me eigenlijk écht weet te overtuigen.

Score:

85/100

Label: 

Lifeforce Records, 2017

Tracklist: 

 1. MMXVII
 2. Leviathan
 3. Viva La Inquisition
 4. Lucifer Es
 5. Blut Samen Erde
 6. Dinner Mit Baal
 7. Terra Satanica
 8. Freiheit

Line-up:

 • Sven G. – Bas
 • Stephan L. – Zang, gitaar, synth
 • Martin L. – Drums
 • Marcelus W. – Gitaar
 • Ivo Raab – Zang

Links: