Five The Hierophant – Through Aureate Void

Laten we lekker link gaan doen! De culthelden die The Binding of Isaac hebben gespeeld weten vast dat je voor Five The Hierophant twee zielhartjes krijgt. Als u dat bizar vindt lezen dan kan u best de gordel even vastklikken en een mondstukje indoen – gewoon voor de zekerheid – want Five the Hierophant levert met Through Aureate Void een album dat de verbeelding tart.

De bandnaam van dit Engels trio is natuurlijk een verwijzing naar de vijfde tarotkaart, Hierophantes. Het debuut Over Phlegeton werd door onze redactie warm ontvangen, maar deed even bizar aan, niet enkel door de exotische instrumentatie, waaronder djembé, saxofoon en gong, maar ook door de absurde albumhoes en instrumentale bombasten die Five The Hierophant weet neer te zetten. Dat is op Through Aureate Void niet anders.

Leaf in The Current, de single van het album, begint met een Deftones vibe – dezelfde beat als in Rx Queen – totdat er een nerveus riffje gebaseerd op een secunde interval ons op stang jaagt. De saxofoon raast en bouwt spanning op. Drums klinken zeer groots met een gulle hoeveelheid reverb erbovenop gesprenkeld. De cymbalen zijn ook ontdaan van scherpe randjes en zijn mooi teruggetrokken in de mix, hierdoor komt het bombastische van de toms en kick bovendrijven zonder dat vervelend gezoem van een crash. Heerlijk. Na drie minuten zwengelt ook de distortion op de gitaar aan die het geheel verheft naar een nieuw niveau. Rond negen minuten verandert het nummer in een loodzware riff met een stuk gesproken woord, alsof er zich een ritueel voltrekt. Normaal houd ik daar totaal niet van, maar hier werkt het. U leest het, Through Aureate Void luistert lekker weg op een zonnige lentenamiddag in je randstedelijke 5x5m tuintje op standje 11.

Fire From The Frozen Cloud begint met een bezwerend stukje saxofoon, maar de zware riff die erop volgt doet me iets te hard denken aan Primo Victoria van Sabaton om het nog serieus te nemen. Ik daag je uit, je kan het refrein zo mee neuriën op de riff (zo rond 2:12). Desondanks, is het nummer een echte knaller en de backbeat die de drums meegeeft op deze riff is onconventioneel, maar bijna dansbaar.

Op Berceuse komen extreem duistere en sexy trip-hop invloeden bovendrijven. De ‘sexofoon’, zwoele bas en exotische percussie maken dit enkel erger. Het is nog net geen Careless Wisper. Pale Flare over Marshes houdt je een kwartier zoet. Gesproken woord keert terug, niks dat we nog niet hebben gehoord. In het middenstuk keert de trip-hop weer terug. Het laatste nummer kabbelt wat uit en is veruit het meest jazzy. De eerste vier minuten zijn eerder noise waarna de drums met brushes bestrookt worden om het nog meer jazzy te doen klinken.

U leest het, diversiteit troef op Through Aureate Void. Een extreem bizarre, maar belonende luisterbeurt is dit. Zet je rustig neer, met een open geest, maar niet zo open dat je hersens er uit vallen en je kan wel eens een sterke ontdekking doen. Ik heb dat alvast wel gedaan!

Score:

85/100

Label:

Dark Essence Records, 2021

Tracklisting:

  1. Leaf in the Current
  2. Fire From Frozen Cloud
  3. Berceuse (for Magnetic Sheep)
  4. Pale Flare over Marshes
  5. The Hierophant (II)

Line-up:

  • Mitch – Bas, Effecten
  • Chris – Drums, Bellen, Djembe, Shakers, Gong
  • महाकाली – Gitaar, Rag-dung, Viool, Grand Piano geluiden

Link: