Five Finger Death Punch – Vol. 2

Five Finger Death Punch – Vol. 2
EMI, 2013

Five Finger Death Punch is een naam die steeds vaker overal opduikt, gepusht op de Amerikaanse markt door een grote promomachine. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit een nummer van geluisterd, omwille van de bandnaam al eigenlijk. Dit jaar bracht de band twee albums uit, waaronder deze dus. De verwachtingen lagen bijzonder laag, kwestie van niet ontgoocheld te zijn.

Nu moet ik wel zeggen dat mijn mening grotendeels gevormd was over deze band, voor ik ze had beluisterd, door de negatieve reacties op het internet. Ik was dan ook heel verrast toen ik na twee nummers aan het meezingen was. Ik schaam me er een beetje voor, maar deze popversie van Pro-Pain met een halftijdse post-grunge-zanger die ook best een eindje spierballencore kan blaffen is behoorlijk attractief! Een erg goeie productie, prima refreinen, lekker gerag (Matter of Time), foutloze ritmesecties, … op zich is het echt uitstekend gedaan.

Het is niet allemaal super helaas. De refreinen worden veel te veel herhaald, sommige nummers zijn veel te zeemzoeterig en de helft van de nummers bestaat uit zoetsappige rock met een metalen laagje. Cradle To The Grave, de grootste gemene deler tussen die rock en de metalcore, zal wellicht uitgroeien tot één van de hymnes van Five Finger Death Punch, goed om de leemte op te vullen die de quasi-uitgestorven nu metal-scene heeft achtergelaten. Stiekem kan ik er wel van genieten, zo een nummertje of twee, veel langer hoeft het echter niet te duren. Na een afgelikt nummer als My Heart Lied zet ik nog eens de eerste vijf nummers op en dan ben ik weer zoet voor een tijdje. Ik weet dat ik dit enorm kut zou moeten vinden, het is alleen té goed in zijn gladheid om minderwaardig genoemd te worden. Afhankelijk van de omstandigheden een score tussen de 62 en 84.

Tracklisting:
Vol. 2

 1. Here to Die
 2. Weight Beneath My Sin
 3. Wrecking Ball
 4. Battle Born
 5. Cradle to the Grave
 6. Matter of Time
 7. The Agony of Regret
 8. Cold” (Black Blood Orchestra remake)
 9. Let This Go
 10. My Heart Lied
 11. A Day in My Life
 12. House of the Rising Sun (A Folk Traditional Cover)

Line-up:

 • Ivan Moody – zang
 • Zoltan Bathory – gitaar
 • Jeremy Spencer – drums
 • Jason Hook – gitaar
 • Chris Kael – bas

Links: