First Blood – RULES

Kijk eens aan, een conceptalbum van First Blood. Binnen de hardcore-scene zijn dit soort probeersels vrij schaars, en dit RULES bewijst eigenlijk meteen waarom. Het concept ontstijgt namelijk het niveau van een slappe versie van Fight Club nauwelijks. De intro, waarin geproclameerd wordt dat er geen regels bestaan, werkt meteen als een olifant in een servieskast. Want wat is het gewicht van een conceptalbum over regels als er geen regels bestaan? Dramatische ironie, of juist een hoger niveau van denken: ik laat de filosofische inslag van deze plaat voor wat het is en stort me op de muziek. Echter, zo makkelijk is dit niet aangezien de ‘maatschappijkritische’ songteksten en alu-hoedjes perspectieven centraal staan bij First Blood.

 

First Blood is inmiddels een bekende naam in het beatdown hardcore-straatje. Killafornia mag bekend staan als een bescheiden klassieker en de wereld heeft na de redelijke opvolger Silence Is Betrayal zeven jaar moeten wachten op dit RULES. Ondertussen lijkt het beatdown genre een beetje doodgebloed te zijn, en First Blood lijkt dat in te zien. RULES kan ik namelijk met moeite een pure beatdown plaat noemen. Dit betekent niet dat dit album geen breakdowns en dergelijke bevat, integendeel. Echter, wat mij betreft is de unieke onderscheidende factor van beatdown hardcore een lachwekkende overdaad aan zelfoverschatting, stoerdoenerij en agressie. Wanneer correct uitgevoerd zo aanstekelijk dat je het liefst als een gorilla je huiskamer verbouwt. Six Feet Deep van Six Ft Ditch, Beatdown van Bulldoze, of First Blood van First Blood. Dat soort spul. In vergelijking met zulke krakers is dit RULES net zo slap als een afgekoelde groene thee.

Is het dan alleen maar kommer en kwel? Niet echt, in essentie is RULES best een aardig schijfje. Productioneel gezien klinkt het geheel een stuk natuurlijker dan de computerige productie van de voorganger Silence Is Betrayal. De band probeert ook zijn geluid uit te breiden met de toevoeging van overstuurde gitaren à la Code Orange in een nummer als Rules of Sacrifice. In sferisch opzicht wordt dramatiek à la Stick To Your Guns geïmplementeerd (van het type waarvan je de neiging krijgt om met een aangestoken aansteker door de lucht te zwaaien) in een nummer als Rules of Conviction. Niet verrassend wanneer Jesse Barnett himself meedoet. Het grootste probleem is dat RULES qua tempo te traag is om energiek over te komen, en te snel om de testosteronniveaus te doen pieken. In essentie raakt RULES dus kant noch wal. In dat opzicht zijn Rules of Life en Rules of Survival fijne uitzonderingen. Hier gaat men vanaf de start de versnelling in om op het juiste moment over te schakelen in een loeizware vertraging. Dat werkt veel aanstekelijker dan voorsjoffelen op een vierkwartsmaat.

Score:

65/100

Label:

Pure Noise Records, 2017

Tracklisting:

 1. Fuck the Rules
 2. These Are the Rules
 3. Rules Meant to Be Broken
 4. Rules of Life
 5. Rules of Conviction
 6. Rules of Engagement
 7. Rules of Justice
 8. Rules of Survival
 9. Rules of Freedom
 10. Rules of Sacrifice
 11. Rules of Government
 12. Rules of Crisis

Line-up:

 • Carl Schwartz – Vocalen
 • Johan Vesters – Gitaar
 • Daiske Shibamori – Bas
 • Bobby Ponte – Drums

Links: