Firmament – The Ætheric Pathway

Het Duitse eenmansproject Firmament bestaat al een dikke zes jaar, maar komt nu pas met het tweede album. Daar is een goede reden voor, want het enige bandlid J.K. kiest voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Midnight Valkyries, het debuut uit 2019, klokte al een dik uur, opvolger The Ætheric Pathway haalt bijna 75 minuten. En vanaf het begin hoor je dat er veel moeite in is gestopt om alles perfect te laten klinken. J.K. zal ongetwijfeld een eigen studio hebben, want werkelijk alles is door de beste man zelf gedaan. Het mixen, masteren, artwork en uiteraard de muziek en vocalen. Maar wat krijgen we dan te horen, is de vraag?

Summoning is de eerste naam die meteen te binnen schiet, maar dan met meer gitaren en een stukje harder. Ook het Australische Midnight Odyssey komt in de instrumentale stukken prominent naar voren. Firmament slaagt er niet in om een eigen geluid te creëren, maar is ook zeker geen kopieermachine van bovengenoemde bands.

Prachtige keyboardlagen die doen denken aan eindeloos dagdromen op een fijne zomeravond, terwijl er ergens in de verte onweer, in de vorm van het gitaargeweld, op de loer ligt. Pianostukken, met melancholische en uitgesponnen riffs die niet lang genoeg kunnen duren. Af en toe een clean stukje zang als tegenhanger van de fijne strot die J.K heeft. Ja, dit is echt wel heel erg sterk. Onderstaand nummer heeft al het goede wat deze band te bieden heeft in zich.

Om toch nog even te klagen: die 75 minuten hadden best wat minder mogen zijn, zeker omdat het album afsluit met anderhalf nummer aan instrumentaal gepingel. En juist het titelnummer is dan een heel klein beetje een afknapper. Als je hoort wat J.K allemaal kan met een keyboard en piano, dan is dat vrij simpele gepingel een beetje zonde. Al met al toch een dikke vette voldoende voor deze Duitse band, hopelijk zien we album nummer drie wat eerder dan over drie jaar.

Score:

85/100

Label:

Naturmacht, 2022

Tracklisting:

  1. Nightfall
  2. I Am the Northern Mountains
  3. Echoes from the Forest of Old
  4. Wandering the Swan Road
  5. Underneath a Veil of Stars
  6. Midnigh Transcendence
  7. Spiritual Pilgrimage
  8. Guardian of the Damned
  9. The Ætheric Pathway

Line-up:

  • J.K. – Alles

Links: