Fire Down Below – Viper Vixen Goddess Saint

Fire Down Below uit Gent levert met het debuutalbum een pareltje af in het stonerrockgenre. Een grote nieuwe belofte voor de scene in de Benelux en de rest van Europa. Zoals het een band in dit genre betaamt, is ook het artwork dik in orde. Net begonnen en nu al een puike deal met Ripple Music in de zak, dan moet je wel iets goed doen. Fire Down Below mengt zich op dit label onder genre genoten als Wo Fat en Freedom Hawk. Een vergelijking met landgenoten Cowboys & Aliens ligt natuurlijk ook voor de hand en mag zeker als een compliment worden opgevat.

Vanaf het eerste lied El Viento Del Desierto is het direct duidelijk welke wind er waait. Kyussiaanse desert rock in de hoogste versnelling, waarop het heerlijk cruisen moet zijn in de eindeloze woestijn. Zou het derde lied geen mooi anthem voor de moeder aller stonerfestivals zijn? De band neemt de tijd voor het vierde lied Universes Crumble en laat ons op de helft van de CD even op adem komen. Heel even dan, want richting het einde van dit nummer gaat het gas er weer genadeloos op. Geniet van de wind en beluister het subtiele gitaarspel aan het begin van het vijfde nummer. Knap hoe dit soort korte rustpunten zijn ingebouwd in de nummers. Ook akoestisch staat Fire Down Below zijn mannetje, zoals we kunnen horen in het zesde lied Resurrección.

The Mammoth is een dijk van een nummer en een potentiële kraker voor op de festivals. Ik zie de hoofden van het publiek al massaal meedeinen op de grootse riffs. Een subtiel begin wordt vervolgd met de opbouw naar een heerlijke spanningsboog. Als je dacht dat het niet heftiger kon worden, dan heb je het mis. Rond de vijf minuten ontploft het nummer en gaat verder als een ronkende stamper van formaat, om even later iets tot rust te komen. Het nummer wordt in stijl afgesloten met een fijne gitaarsolo bovenop een even zo heerlijke riff. Dan heb ik nog niet eens de werkelijk sublieme zang van Jeroen Van Troyen benoemt. Een nummer van elf minuten in dit genre dat beklijft van begin tot einde, dat is niet voor veel bands weggelegd. Fire Down Below flikt het.

Fire Down Below slaagt op het debuutalbum met vlag en wimpel in de beoogde missie. Met respect voor de oorsprong drukken de heren een stempel op het genre. Kan niet wachten om ze live te zien.

Score:

90/100

Label:

Ripple Music, 2017

Tracklisting:

 1. El Viento Del Desierto
 2. Through Dust And Smoke
 3. Roadburner
 4. Universes Crumble
 5. Dashboard Jesus
 6. Resurrección
 7. The Mammoth

Line-up:

 • Sam Nuytens – Drums
 • Jeroen Van Troyen – Vocalen, Gitaar
 • Kevin Gernaey – Gitaar
 • Bert Wynsberghe – Bas

Links: