Fire Down Below – Hymn Of The Cosmic Man

Al een paar maanden kijk ik uit naar de release van de tweede plaat van het Gentse Fire Down Below. Zal mijn hoge verwachting na het puike eerste album worden ingelost? Het antwoord is een volmondig “Ja!”, zij het dat het kwartje bij deze plaat pas viel na enkele luisterbeurten. Gelukkig is de band dus ook nog geëvolueerd en hebben de heren meer dan op de vorige plaat hun eigen geluid ontwikkeld. Nog steeds voldoende desert rock in de hoogste versnelling, maar met wat meer psychedelische en alternatieve rock. Dit album zou de band zomaar vanuit de stoner- en desertrockscene naar een breder publiek kunnen lanceren.   

Waar het eerste album een verzameling ijzersterke songs was, beluistert Hymn Of The Cosmic Man vanaf de opener Red Giant als één lang uitgesponnen, psychedelische en alternatieve rocktrip. De band zuigt je mee in een wereld met gestaag beukend drumwerk, pompende bas en dubbelloops gitaarwerk. Maar zeker niet in de laatste plaats door de zeer herkenbare stem van Jeroen van Troyen. Als je dan toch een kritisch noot wil plaatsen, dan duren Space Cruiser en Saviour Of Man samen net iets te lang. Waarschijnlijk komen deze nummers live beter tot hun recht dan op plaat. Met The Cosmic Pilgrim pakt de band de draad weer op en wie vervolgens niet direct heerlijk weg zweeft bij Nebula, moet even diep ademhalen en nog een keer opnieuw luisteren. Persoonlijke favoriet is het epische en toch aanstekelijke Adrift In A Sea Of Stars. Het middenstuk van het nummer, vanaf ongeveer vijf en een halve minuut, is heerlijk trippy. Net op het moment dat je denkt dat het niet vetter kan worden, zet de band zo rond de acht minuten nog een tandje bij. Wat een machtig riffwerk, dat bij vlagen doet denken aan een band als Tank86. Opnieuw slaagt de band erin om een lang nummer van begin tot eind spannend te houden.

Fire Down Below lost in ieder geval mijn hoge verwachtingen in met dit cruciale tweede album. Hoe fijn zou het zijn om de heren op Desertfest Antwerpen live te kunnen zien.

Score:

87/100

Label:

Ripple Music, 2018

Tracklisting:

 1. Red Giant
 2. Ignition / Space Cruiser
 3. Saviour Of Man
 4. The Cosmic Pilgrim
 5. Nebula
 6. Ascension
 7. Adrift In A Sea Of Stars

Line-up:

 • Sam Nuytens – Drums
 • Jeroen Van Troyen – Vocalen, Gitaar
 • Kevin Gernaey – Gitaar
 • Bert Wynsberghe – Bas

Links: