Feuerschwanz – Warriors

Feuerschwanz begon ooit als een grap en behield de naam dan maar. Toegegeven vond ik het oude folkwerk van deze Duitsers wel aangenaam. Als een band die zich niet te serieus neemt, maar dat is sinds 2020 wel een pak veranderd. Heavy metal met heel wat epiek, maar toch nog steeds met een folktoets erin verwerkt. Langspeler twaalf dit keer, maar eigenlijk pas de derde plaat bij Napalm Records.

Deze Duitsers zijn vrij ijverig, met pakweg elk jaar een release. Dat valt al meteen wat te relativeren als je deze drie kwartier aan speelduur neemt, want ik vind al meteen drie vertalingen terug van nummers op de vorige plaat en eveneens eentje van Memento Mori uit 2021. Prima nummers hoor, met dit keer zelfs een gastbijdrage van Lord of the Lost-zanger Chris Harms. Het past er goed bij en op die manier is er zeker nagedacht over deze plaat, met daarnaast ook bijdrages van Dominum, Orden Ogan, Francesco Cavalieri en Patty Gurdy.

Het valt op dat Feuerschwanz dus meer mikt op het grote publiek, met nummers die je gewoon één keer moet horen om mee te zijn met de lyrics, die doorspekt zijn met – hoe kan het ook anders – krijgers- en drakenepiek. Fans van het luchtigere, catchy melodische hardrockgenre gaan hier zondermeer iets aan hebben, gaande van Blind Guardian tot Sabaton. Typisch met enkele fillers (The Forgotten CommandmentCirclepit of Hell of Purgatory) waarbij het echt te makkelijk klinkt, maar zeker ook met enkele nummers die het op de zomerfestivals goed gaan doen en die vallen samen met de nummers waar gastbijdrages op te horen zijn. Is de band op de hoogte dan?

Een goede middenmootband die ongetwijfeld zal verkopen, maar dit blijft me écht te makkelijk klinken in het huidige metallandschap. Aan hen om me live van het tegendeel te bewijzen, want het publiek zullen ze ongetwijfeld mee hebben.

Score:

70/100

Label:

Napalm Records, 2024

Tracklisting:

 1. Highlander (Engelse versie)
 2. The Unholy Grail
 3. The Forgotten Commandment
 4. Memento Mori
 5. Death on the Dragonship
 6. Wardwarf
 7. Circlepit of Hell
 8. Song of Ice and Fire
 9. Purgatory
 10. Bastard of Asgard
 11. SGFRD Dragonslayer (Engelse versie)
 12. Valhalla Calling

Line-up:

 • Hauptmann Feuerschwanz – Zang, gitaar
 • Johanna von den Vögelweide – Viool, hurdy gurdy
 • Prinz R. Hodenherz III – Fluit, doedelzak, zang
 • Hans der Aufrechte – Gitaar
 • Jarne Hodinsson – Bas
 • Rollo H. Schönhaar – Drum

Links: