Feuerschwanz – Todsünden

Onze oosterburen van Feuerschwanz stonden al bekend als melige sfeermakers, maar in hun recente coveralbum Todsünden doen ze hier nog een flink schepje bovenop. Dus pak je drinkhoorn, trek je dansschoenen aan en kom feesten.

Het album opent met de ABBA-klassieker Gimme Gimme Gimme, en meteen is het raak. De energie en het plezier knallen uit de speakers. Ook Twilight of the Thunder God krijgt een make-over. Waar de heren van Amon Amarth nog doen alsof ze stoere Vikingen zijn, maakt Feuerschwanz er een over-de-top folkfeestje van met doedelzakken, powermetalvocalen en keyboards. Ook Bloodhound Gang krijgt een knipoog. Het origineel van The Bad Touch is in zichzelf al een partyklassieker, maar Feureschwanz slaagt erin om het nummer van nog wat extra pit te voorzien. Het zou een doodzonde zijn om niet ook de eigen heimat in de schijnwerper te plaatsen. Het is dan ook geen verrassing dat er nummers van Deichkind, Die Ärzte, Die Toten Hosen en Seeed worden gecoverd. Zeker bij Der Graf zorgt dit voor een aangenaam rustmoment in deze grandioze feestpartij. Feuerschwanz trakteert ons zelfs op een nummer van een artiest waarvan je nooit zou verwachten dat je hem op deze site zou tegenkomen: Ed Sheeran. Door de sprookjesachtige tekst van I See Fire zou het zo een powermetalballad kunnen zijn. En dat is ook precies wat Feuerschwanz ervan gemaakt heeft.

Veel nummers worden voorzien van een verfrissende invalshoek. Alleen Ghost’s Square Hammer blijft iets te veel bij het bronmateriaal, hoewel de toevoeging van de viool een aangename twist is. Toen het epische Warriors of The World uit de speakers knalde, was ik bijna geneigd om uit volle borst mee te schreeuwen. De gastvocalen van Melissa Bonny komen goed tot hun recht, en alle instrumenten klinken vol en bombastisch. Deze Manowar-knaller is met stip het hoogtepunt van dit album. Meme-klassieker Dragostea Din Tei komt ook aan bod. Net als een frikandel op de bittergarnituurschaal, had hij van mij achterwege mogen blijven. Maar het is goed dat hij er is. Op Engel wordt voor een opvallend tribale invalshoek gekozen. Je ziet de Germaanse stammen al bijna rond nachtelijke vuren dansen terwijl ze ‘Gott weiß ich will kein Engel sein!’ scanderen. Helemaal top, dus.

Feurschwanz trakteert ons met Todsünden op een leuk coveralbum dat menig festivalweide zal omtoveren in een deinend feestgedruis. Het album op zich zal echter niet de geschiedenisboeken in gaan.

Label:

Napalm Records, 2022

Tracklisting:

 1. Gimme! Gimme! Gimme! (ABBA cover)
 2. Twilight of the Thunder God (Amon Amarth cover)
 3. The Bad Touch (Bloodhound Gang cover)
 4. Limit (Deichkind cover)
 5. Der Graf (Die Ärzte cover)
 6. Hier kommt Alex (Die Toten Hosen cover)
 7. I See Fire (Ed Sheeran cover)
 8. Square Hammer (Ghost cover)
 9. Warriors of the World United (Manowar cover)
 10. Dragostea Din Tei (O-Zone cover)
 11. Amen & Attack (Powerwolf cover)
 12. Engel (Rammstein cover)
 13. Gott Mit Uns (Sabaton cover)
 14. Ding (Seeed cover)
 15. Blinding Lights (The Weeknd cover)
 16. The Final Countdown (Europe cover)

Line-up:

 • Hauptmann – Vocalen, akoestische gitaar, Ierse bouziki
 • Hodi – Vocalen, doedelzak, Ierse bouziki, draailier, schalmei, fluit, luit, mandoline, renaissance luit
 • Johanna – Geige, draailier
 • Hans – E-gitaar, akoestische gitaar
 • Jarne – Basgitaar, vocalen
 • Rollo – Slagwerk

Links: