Festerday – Iihtallan

De Finse deathmetalband Festerday werd opgericht in 1989 en bracht in de eerste vier jaren van zijn bestaan drie demo’s uit. Daarna werd de stekker eruit getrokken en duurde het een decennium voordat een doorstart werd gemaakt middels de EP Cadaveric Virginity. Het gaat vervolgens tot begin 2019 duren voordat het eerste album uitkomt. Een grillige bandgeschiedenis, op zijn minst.

De muziek op Iihtallan heeft duidelijk haar roots in de death metal, niet voor niets noemt de band zich naar een nummer van Carcass, maar bevat ook grindcore elementen. Vooral het gitaargeluid schuurt daar dicht tegenaan en zorgt voor een lekker ranzig geluid. Daarnaast is er bij het bedenken van de titels en schrijven van teksten ongetwijfeld veel naar porno- en gorefilms gekeken (alsof je daar een excuus voor nodig hebt…).

Vreemd genoeg is het kortste nummer (Flowers Of Stone) ook een van de meest trage en slepende op Iihtallan. Het tekent het eigenzinnige karakter van Festerday. Er is op Iihtallan duidelijk nagedacht over de composities. Deze zitten goed in elkaar en meer dan eens komt er een memorabele riff voorbij die lekker lang in je brein blijft hangen. Hoe vaak zie je dat in dit genre? Het lukt Festerday wonderwel en is exemplarisch voor de kwaliteit van dit album.

Festerday is wars van trends en mixt gewoon twee extreme stijlen door elkaar. De mix van grindgore en death levert een verrassend goed resultaat op. Het is te hopen dat het Festerday lukt om de line-up in stand te houden en dat het niet weer na een paar jaar over is.

Score: 81/100

Label:

Season Of Mist, 2018

Tracklisting:

 1. Intro – The Last Night Of The Earth
 2. Edible Excrement
 3. Tongues For Rotten Kisses
 4. Kill Your Truth
 5. Control Not Your Soul
 6. Dreaming For The Dead
 7. Vomiting Pestilence
 8. Flowers Of Bones
 9. Flowers Of Stone
 10. Into The Void
 11. Constructive Decomposition
 12. Gravelove
 13. The Human Race Disgrace
 14. Your Saliva My Vagina
 15. Let Me Entertain Your Entrails
 16. Let Me Entertain Your Entrails (bonustrack)

Line-up:

 • Kena Strömsholm – Vocalen
 • Teema Saari  – Gitaar
 • Timo Kontio – Gitaar
 • Antii Räisäalä – Basgitaar
 • Jani Kuoppama – Drums

Links: