Feral Light – A Sound Of Moving Shields

Er is een grote, grijze massa gevuld met jonge blackmetalbands, met daarnaast een minstens zo grote massa met bands die black metal wanhopig proberen te combineren met een stilistische vorm naar keuze. Sommige van deze projecten zijn geslaagd, maar het overgrote deel faalt zonder enige hoop op herstel. Dan is er nog een derde groep, de selectie van bands die zich op het scherpst van de snede bevinden en zichzelf nog moeten bewijzen, omdat vorig werk nog niet uitgesproken genoeg was. In die categorie vinden wij Feral Light.

Feral Light klinkt als een band met een verleden in de NYHC, maar die als nieuwe koers typisch Amerikaanse black metal heeft gekozen. Het gevolg is black metal, met vocalen die tussen de hiervoor genoemde genres in hangen en wat uitstapjes in de richting van sludge. Er zijn al genoeg van die sludgy blackmetalbands en het is dus de vraag hoe Feral Light zich gaat onderscheiden.

Deze EP, getiteld A Sound Of Moving Shields, bevat vijf nummers waarop de hierboven genoemde onderdelen met elkaar worden afgewisseld. Het gros klinkt als standaard bands in dit genre, met een enorm gehalte aan middelmatigheid. Er zijn echter enkele momenten die er bovenuit steken, met bijvoorbeeld Hell By Compass, dat sludgy elementen in de stijl van Mastodon bevat, en daarnaast zelf uitstapjes richting de math rock lijkt te maken. Het mooie van deze momenten is dat het een cohesief geheel vormt met de blackmetalelementen en dus niet het aloude riff-in-ene-stijl-hier-riff-in-andere-stijl-daar-verhaal aanhoudt. Daarnaast wordt er ook een aardig potje black gespeeld, zoals op Baptized In Shellfire en het licht epische In Glorious Battle Slain.

Een band met potentie dus, dit Feral Light. Extreem jong ook nog, met een verleden dat terug gaat tot 2015. Hopen dat de band zich nog iets meer weet te profileren en de middelmatigheid uit de muziek weet te bannen door middel van nog meer epische passages en geslaagde amalgamen van genres. Voor nu even afwachten.

 

feral_light_asoms_1500x1500Label:

Sentient Ruin Laboratories, 2016

Tracklisting:

  1. The Mercenary
  2. Hell By Compass
  3. Baptized IN Shellfire
  4. In Glorious Battle Slain
  5. Ultima Ratio Regum

Line-up:

  • Andrew Reesen – Drums
  • Andy Schoengrund – Gitaar, Bas
  • Jeff Scheuermann – Vocalen

Links: