Fen – Stone & Sea

Het Engelse Fen heeft er klaarblijkelijk een iets minder productieve periode op zitten. Twee jaar terug serveerden deze heren ons de langspeler Winter die richting het anderhalf uur ging en magistraal in elkaar zat. Dit jaar moeten we het doen met een EP die amper twintig minuten duurt.

Hoewel twee van deze nummers nog behoorlijk lang duren en richting de acht minuten gaan, is er desalniettemin minder diepgang in dit geheel, of toch in vergelijking met de voorganger. Tides of Glass kent best wel veel dynamiek, met melodische melancholiek, de gekende Agalloch-feel en met zelfs wat zweverige clean vocalexperimenten. Het moet even wennen en geeft een apart gevoel mee dat wat bitter blijft nasmaken aangezien de track eindigt met deze vocale inbreng. Stone and Sea levert een akoestisch intermezzo dat opbouwt naar de tweede langere track The Last Gravestone. De melodische golf van dit nummer doet me aanvankelijk sterk denken aan het oudere werk van Alcest, maar wel gebracht met hevigere blackmetalopflakkering en gaandeweg met een wat donkerdere inbreng. Op zich niet verkeerd, maar na enkele minuten begint het wat te vervelen.

Laten we het twee tracks noemen dus, met daartussen een leuke verbinding. Een fijn kwartier aan Fen-atmosferiek met een knappe, akoestische overgang. Hoewel er heel wat geëxperimenteerd werd met vocale afwisseling en de riffs op zich van behoorlijk gehalte zijn, wijkt het behoorlijk af van de kwaliteit die ik gewoon ben van deze Engelsen. Hopelijk wordt het toch allemaal wat sappiger als er eenmaal een full-length verschijnt.

Label:

Eisenwald, 2019

Tracklisting:

  1. Tides of Glass
  2. Stone and Sea
  3. The Last Gravestone

Line-up:

  • Grungyn – Bas, Zang
  • The Watcher – Gitaar, zang
  • Derwydd – Drums, percussie

Links: