Fellwarden – Legend: Forged in Defiance

Het Britse Fellwarden is een decennium geleden ontsproten uit het brein van Fen-frontman Frank Allain, alias The Watcher. Nou is Fen bij mij altijd ergens blijven bungelen onderaan de subtop van de atmosferische (post-)black. Uitstekende band, maar pas op hun zevende plaat Monuments to Absence uit 2023 wist men me pas echt te overtuigen. Fellwarden legt de nadruk meer op sfeer en epiek en op het derde album Legend: Forged in Defiance pakt de heer Allain dit verder op en dat doet hij ditmaal met de hulp van drummer Alasdair Dunn van Ashenspire.

Als je Britse atmosferische black zegt, dan denk ik meteen aan bands als Saor en Winterfylleth, groepen die graag de historie van het eiland aanhalen in hun teksten en daar op hun eigen manier hun folkloristische invloeden in laten doorschemeren. Fellwarden daarentegen grijpt in zijn teksten terug op een episch fantasieverhaal uit 1984 in de vorm van Legend van wijlen schrijver David Gemmell. Niet gek dat het muzikaal dan ook veel epischer klinkt dan bij eerder genoemde bands. Langgerekte songs met een duidelijk verhaal, waarbij de stijl en het geluid van een band als Moonsorrow vaak niet ver weg is. Deze Engelsman houdt het wel iets beknopter dan zijn Finse tegenhanger en de nummers zitten ook iets simpeler in elkaar. Ook komt tijdens het luisteren meer dan eens de naam Sun of the Sleepless naar boven drijven, mede door de afwisselende vocalen.

De titels van de songs geven de opbouw van de plaat mooi weer: een uitbundig begin, om vervolgens heen en weer geslingerd te worden tussen wanhoop en hoop om vervolgens te eindigen in serene rust en uiteindelijk de dood. Hierbij moet ik zeggen dat ik vooral de laatste twee meeslepende nummers de meeste indruk vind maken (met die heerlijke akoestische gitaarsolo in Serenity), maar ook een wat meer opzwepende song als Renewed Hope komt lekker uit de verf.

Productioneel had het voor mij wel iets levendiger gemogen: zowel de gitaren als de drums klinken soms wat te vlak. Vooral in de snellere (blastbeat-) stukken mis ik hierdoor een bepaalde felheid die het nog wat genietbaarder had gemaakt. Maar verder is er weinig te klagen. Fellwarden weet met dit Legend: Forged in Defiance niet meteen de legendarische status te verwerven, maar de plaat is wel degelijk een mooie stap voorwaarts ten opzichte van eerder werk. Liefhebbers van atmosferische epiek kunnen absoluut hun hart ophalen met dit album en het schitterende artwork van Kris Verwimp maakt het natuurlijk prachtig af!

Score:

78/100

Label:

Eisenwald, 2024

Tracklisting:

  1. Exultance (Wall 1: Eldibar)
  2. Despair  (Wall 2: Musif)
  3. Renewed Hope (Wall 3: Kania)
  4. Desperation (Wall 4: Sumitos)
  5. Serenity (Wall 5: Valteri)
  6. Death (Wall 6: Geddon)

Line-up:

  • Frank Allain – Zang, gitaar
  • Alasdair Dunn – Drums
  • Mark Harrington – Bas
  • Adam Allain – Zang

Links: