Fates Warning – Theories of Flight

Fates Warning – Theories of Flight
InsideOut Music, 2016

Fates Warning. De band die al albums uit bracht toen hedendaagse giganten als Dream Theater, Opeth en Symphony X nog in een garagebox stonden te oefenen, maar gek genoeg nooit de wereldfaam kreeg die genregenoten wel wisten te behalen. Natuurlijk, al sinds de vroege eighties hebben de Amerikanen een solide fanbase, maar zo groot als die van bijvoorbeeld concullega Queensrÿche werd deze nooit. En dat is eigenlijk gek, aangezien Fates Warning met deze twaalfde langspeler eens te meer bewijst progmetal van de allerbovenste plank te leveren.

Of het nu gaat om rustige kabbelende postrock, muren van misselijkmakend dissonante gitaren of duizelingwekkend snelle riffs en solo’s in twaalf verschillende toon- en maatsoorten, de band onder leiding van meestergitarist Jim Matheos levert ze zonder dat het haar enige moeite lijkt te kosten. Met twee nummers op de plaat met een speelduur van meer dan tien minuten staan er, zoals we mogen verwachten van een beetje prog-act, gelukkig ook weer live-klassiekers in de dop op Theories of Flight.

De plaat bevat eigenlijk weinig verrassingen, in positieve zin. Het is zoals we Fates Warning graag horen: van lieflijk consonant naar snoeihard en van meezingbaar naar idioot technisch in de fractie van een seconde. Theories of Flight is een doorsnee Fates Warning-album geworden, en daarom dus steengoed! Luistertips zijn het langste nummer van de plaat, The Ghosts of Home, en de hier bovenstaande opener From the Rooftops (met solo van ex-lid Frank Aresti), maar eigenlijk doet een prog-liefhebber de langspeler hiermee tekort. Gewoon blind aanschaffen en genieten.

Tracklisting:
Fates Warning – Theories of Flight

 1. From the Rooftops
 2. Seven Stars
 3. SOS
 4. The Light and Shade of Things
 5. White Flag
 6. Like Stars Our Eyes Have Seen
 7. The Ghost of Home
 8. Theories of Flight

Line-up:

 • Ray Alder – Vocalen
 • Jim Matheos – Gitaar
 • Joey Vera – Bas
 • Bobby Jarzombek – Drums

Links: