Fateful Finality – Mankind

Na een vrij rustige intro word je met de eerste track Autonomous van dit in september 2017 uitgebrachte derde album Mankind van het Duitse Fateful Finality flink wakker geschud. De vette riffs knallen vergezeld van een dikke portie grunt in een moordend tempo uit je speakers. Autonomus zet je gelijk op het juiste spoor, want op de rest van het album verslapt het tempo nauwelijks, zoals de zang die niet in kracht afneemt. Drummer Misha laat op Mankind goed van zich horen en is in iedere track lekker op stoom, het muzikale geweld voorziend van een bijpassende beat. Op Forsaken is duidelijk hoorbaar dat er twee zangers zijn: de heren Simon en Patrick wisselen elkaar lekker af en dat maakt deze track beslist interessant en anders.

Of het muzikaal gezien nu allemaal bijster origineel is, laat ik in het midden. Mankind heeft wat van een dertien in een dozijn album. Ik bedoel, trek een willekeurig thrash album uit je kast en je hoort de overeenkomsten. Maar dat wil zeker niet zeggen dat deze plaat niet goed is. Met Killed Alive komen we aan op de helft van dit thrashmetalgeweld. Prima, want het mag dan wel niet zo vernieuwend zijn, dit mag best nog even doorgaan. Mankind luistert namelijk makkelijk en soepel weg. Savage is vervolgens iets meer agressief in zang en wat trager in tempo, maar is wel weer voorzien van wat gitaarsolo’s. Deadpan gaat met een vette riff van start en Fateful Finality gaat weer over op een moordend tempo.

Fear for the Unknown, wat zomaar een goede titel voor dit album had kunnen zijn, verrast weer minder en laat over de gehele lengte vrij standaard thrashmetal horen. Mankind wordt afgesloten met Plaque in the Rain. Ineens is er getokkel op een Spaanse gitaar, een hele andere zang en lijkt het alsof Fateful Finality de luisteraar niet wil achterlaten met een bloeddruk die richting het exploderen van je hart gaat na al dit thrashgeweld. Er volgt juist een muzikale cooling down zodat je lichaam zich weer wat kan herstellen en tot rust kan komen.

Conclusie: bepaald niet origineel maar wel een dikke voldoende voor dit album.

Score:

85/100

Label:

Fastball Music, 2017

Tracklisting:

 1. Intro
 2. Autonomous
 3. Now More Than Ever
 4. Mouth Plug Money
 5. Blind Eyes
 6. Forsaken
 7. Killed Alive
 8. Savage
 9. Deadpan
 10. Fear of the Unknown
 11. Soil Soaked Blood
 12. The Evil in Man
 13. Rampage
 14. Plaque in the Rain

Line-up:

 • Simon – Gitaar, zang
 • Patrick – Gitaar, zang
 • Mischa – Drum
 • Philipp – Bas

Links: