Farscape – Purged And Forgotten

Purged And Forgotten is album nummer quatro voor deze Brazilianen uit Rio de Janeiro. De thema’s van de muziek zijn: anti-religie, oorlog, apocalyps en het doden van posers. Ondanks een geschiedenis die teruggaat tot 1998 is de band lekker onder een steen blijven liggen in de ondergrond. Omdat Zware Metalen de band tot nu toe straal negeerde is het tijd om eens een nadere blik te werpen op dit zootje ongeregeld uit de stad onder de zegen van Gristus de Verlosser.

Een goed album is het niet geworden, maar ach, ik hoor ook wel eens slechtere dingen. Op de (onverstaanbare) vocalen vinden we een dikke pad die zijn laatste kermende geluiden maakt voordat hij wordt weggevist. Het riool barst open en de echoënde cymbalen klinken als drollen die op hoog tempo systematisch in het rioolwater plompen. Dit is echt gore thrash. Farscape speelt thrash alsof het punk betreft, en dat zal de liefhebber van vroege thrash kunnen aanspreken. Met een duur woord noemen ze het neo-retro thrash.

De plaat zelf is een onophoudelijk machinegeweer van razendsnelle picks en een beperkt arsenaal aan thrashbeats. De liedjes kennen weinig ontwikkeling en zijn vooral agressief als een goblindokter die zijn slachtoffers met heroïnenaalden injecteert op de maat van de snaredrum. Leuctonomy spuit er nog wat Venom in. Backing From The Hole begint met vocalen waardoor je heel even denkt dat het een 90’s boybandje betreft. Dat blijkt niet zo te zijn, als de band al snel daarna verder gaat op het ingeslagen pad. Dat pad is een pad waarop net wordt gedaan alsof er diepgang in de plaat zit, om vervolgens zo snel en onbesuisd mogelijk als een dronken zombie over de gang van een gekkenhuis te rennen. Opgefokt? Misschien, maar het is ook vooral gehaast.

Purged And Forgotten is een stoere plaat. Iets te stoer zelfs denk ik. Het is een plaat die zichzelf lichtelijk overschreeuwt met stoer kijken en poses aannemen met je handen in je zij. Het heeft verder de diepgang van een plas regenwater op de stoep. Wat goed gaat is de liefde voor oude thrash, veel verschillende ideeën en het opgefokte tempo. Wat minder goed gaat zijn de eentonige vocalen, het feit dat de ideeën uiteindelijk allemaal snel worden omgezet in simpele thrashnummers en het gebrek aan vermogen om tracks te schrijven die zich ontwikkelen. Het is alsof je een demo uit 1983 opscharrelt. Helaas mist het aan sofisticatie om die stijl om te zetten in iets wat ook in 2023 nog potjes kan breken.

Score:

65/100

Label:

Dying Victims Productions, 2023

Tracklisting:

 1. Purged and Forgotten
 2. Leucotomy
 3. The Last Solstice
 4. Backing from the Hole
 5. Miss Violence
 6. Captivity of Souls
 7. Vengeance of the Forgotten

Line-up:

 • Whipstriker – Basgitaar, vocalen
 • Skullkrusher – Drums
 • Poisonhell – Gitaar
 • Witchcaptor – Vocalen, gitaar

Links: