Farflung – Unwound Celluloid Frown

Farflung is een band wiens muziek na ruim twintig jaar een duidelijke signatuur heeft. Desondanks verwart het de labelplakkertjes nog steeds. Want is het kraut-, stoner-, psychedelische of spacerock dat het trio (hoewel vaak, ook hier, aangevuld met gastmuzikanten) uit de instrumenten tovert? Op Unwound Celluloid Frown doen Tommy Grenas, Michael Esther, Chris Nakata, & co hoe dan ook waar ze goed in zijn: groovy drums, luchtige gitaargeluiden, diepe bastonen, spacey elektronica en echoënde vocalen combineren tot een coherent kosmisch geheel in de geest van Hawkwind.

Met twee jams van rond de tien minuten netjes gesandwiched tussen drie meer afgeronde nummers, heeft Farflung duidelijk nagedacht over het indelen van de tracklist. Opener You Will Kill For Me, middenstuk en titeltrack Unwound Celluloid Frown en afsluiter Silver Ghost With Crystal Spoons lijken immers ook niet minder dan bewerkte stukken uit aanzienlijk langere jamsessies, waardoor er slechts in beperkte mate sprake is van herkenbare hooks die de nummers hun eigen karakter geven. Uiteengedreven door de wat dronende jams We Wish For Wounds en Axis Mundi, meesterstuk voor de liefhebber, winnen de meer energieke, korte nummers aan impact.

Het, ondanks het grotendeels ontbreken van hooks, intense en meeslepende karakter van Unwound Celluloid Frown is bewijs van het meesterschap dat Farflung heeft over het sonische spectrum waarbinnen de band zich beweegt. Bovendien nodigt het juist uit tot meerdere luistersessies, en dat is in dit geval geenszins een straf.

Score:

77/100

Label:

Heavy Psych Sounds, 2017

Tracklisting:

  1. You Will Kill For Me
  2. We Wish For Wounds
  3. Unwound Celluloid Frown
  4. Axis Mundi
  5. Silver Ghost With Crystal Spoons

Line-up:

  • Tommy Grenas
  • Michael Esther
  • Chris Nakata

Links: