Fall Of Stasis – The Chronophagist

The Chronophagist is het debuutalbum van het Canadese gezelschap Fall Of Stasis. Volgens eigen zeggen heeft het bijna drie jaar geduurd voor deze schijf het licht zag, maar dat is op zich niet vreemd als je albumtitel een godheid betreft met de gewoonte om de tijd van stervelingen te stelen. De tijd vliegt, zeggen we hier en dat geldt blijkbaar ook daar. En daarmee is de titel verklaard maar dan moet ik het nog over de muziekstijl hebben. Dan wordt het direct een stuk lastiger. Is het technische deathmetal? Is het symfonische blackmetal? Met een vleugje bizarre powermetal? En een snufje folkloristische meligheid?

Jazeker! Allemaal! En het knappe is dat deze smeltkroes van stijlen nergens geforceerd of gemaakt klinkt. Elk van de zes muzikanten voegt iets unieks toe aan de mix waardoor er bij de tiende luisterbeurt nog net zo veel valt te ontdekken als bij de eerste. De dames en heren noemen zelf onder andere Finntroll en Fleshgod Apocalypse als invloeden. Dus bedenk dat de bandleden van de eerste groep in polonaise over het podium zwalken bij de tweede. Drink daarbij zes bier in vijf minuten, draai daarna drie keer in de rondte en als je dan nog overeind staat dan is Fall Of Stasis ook echt iets voor jou! 

Het meest opvallende zijn de vocalen van zangeres Jessica. Ik ken meerdere zangeressen die van alle markten thuis zijn, maar geen van hen weet het voor elkaar te krijgen om alle stijlen in één regel te gebruiken. Van grunts naar screams en weer terug waardoor ze soms net klinkt als Taz, de Tasmaanse Duivel van de Looney Toons. Blergh! Gooi er een paar heuse Miss Piggy-squeals tussendoor en ga door met clean koorzang en de bonte kermis is compleet. Gitarist Gabriel voegt daar af en toe ook nog wat stemmen aan toe dus er zijn soms erg drukke, gelaagde zangpartijen. Maar ook weer net niet té veel, altijd precies goed!  

Wat ook opvalt zijn de toetsen partijen van Mélissa. Waar de meeste pianisten hele synthesizerkoren of complete orkesten uit hun trukendoos toveren, houdt zij het meer bij toevoegen van andere bijpassende instrumenten. Zoals bijvoorbeeld een accordeon bij de piraten-shanty Drunken Howl of een orgel bij The Cult en Swarm Of Casualties. 

Maar ook de vier heren Gabriel, Tristan, Mathieu en Sergei weten heel goed hoe ze een bepaalde sfeer in een nummer moeten krijgen. Luister maar naar het sinistere begin van Twilight Carnival, dan durf je voorlopig niet meer in de draaimolen. Ook een mooi voorbeeld is The Last Waltz, het meest rustige nummer van het album (het intro Wilted Forests niet meegerekend). Een mooie, klassieke semi-akoestische powerballad inclusief bassolo over een tovenares die misbruik maakt van hitsige wandelaars in het bos (ik verzin het écht niet zelf…) 

Fall Of Stasis geeft met deze eerste plaat wel meteen een heel indrukwekkend visitekaartje af! Het zijn zondermeer ontzettend goede muzikanten en het geheel klinkt al direct heel volwassen (zonder ook direct heel volwassen te willen zijn, aangezien het nummer Baron niet over één of andere adellijke heer gaat maar over de lokale zwerver die met bier omgekocht kan worden om Jackass-achtige stunts uit te voeren…). Ik ben wel heel benieuwd hoe ze dit niveau en deze diversiteit op hun volgende album willen evenaren. Ik kijk er in elk geval met angst en beven maar zeker reikhalzend naar uit. Hopelijk is The Chronophagist nu tevreden gestemd en snoept hij niet te veel tijd weg zodat we niet weer drie jaar hoeven te wachten. Maar ik kan sowieso nog een hele tijd vooruit met deze! Een heerlijke aanrader voor iedereen die niet van hokjes houdt! 

Score:

95/100

Label:

Eigen beheer, 2022

Tracklisting:

 1. Wilted Forests
 2. Fall of Stasis 
 3. Drunken Howl 
 4. Baal Arise 
 5. The Cult 
 6. Twilight Carnival 
 7. Baron 
 8. The Last Waltz 
 9. Swarm Of Casualties 
 10. The Chronophagist (Feat. Viky Boyer) 

Line-up:

 • Jessica Dupré – Vocalen 
 • Gabriel Bernier – Gitaar, Achtergrondvocalen 
 • Tristan Bergeron-Boucher – Gitaar 
 • Mathieu Groulx – Basgitaar 
 • Sergei Lecours – Drums 
 • Mélissa Bissonnette – Keyboard 

Links: