Fading Waves – The Sense of Space

Fading Waves – The Sense of Space
Slowburn Records, 2011

Als er wat Russisch aanspoelt, dan heeft het meestal wel wat met post-rock of sludge te maken. De releases van Mooncake en Steny Lda lieten dit jaar al inzien dat de Russische muziek toch wel duidelijk zijn vruchten afwierp. Fading Waves, het soloproject van Alexey Maximuk, is een nieuwkomer binnen het sludge-/postrockgenre. Voor hem is dit het eerste album, na een EP en een split met Starchitect.

Fading Waves is duidelijk een allegaartje, maar ieder nummer mag er heus wel wezen, zij het met enige schoonheidsfoutjes. Flashes is erg knap, licht melodieus en rustig gebracht met typische gitaarstukjes die je ook wel in bands als God is an Astronaut en Agalloch terugvindt. Erg jammer van de vrouwelijke collega die meezingt in dit deel: de erg schelle vocalen passen niet echt in het geheel. De vrouwelijke zanglijn doet het dan weer wel goed op Perforate The Sky, waar een dromerige sfeer gecreëerd wordt naar het einde van het nummer.

Met Destroying The Time krijgt de plaat wat meer volume, akoestische stukken wisselen af met wat sludge, dit alles binnen een postrockkader. Alles is erg knap uitgebalanceerd, met heel wat effect op de screams. Het doet wel licht denken aan wat Cult of Luna of Isis, maar Alexey durft duidelijk te experimenteren met de stiltes. De vertraging op het gitaargeluid maakt alles soms wel wat chaotisch, vooral ook door de felle effecten op de zanglijn.

Deze mag absoluut ook weer in huis gehaald worden. Misschien niet volledig baanbrekend met de gevestigde post-rock/sludge, maar toch knap materiaal uit het oosten. Vooral de diepgang in Perforate The Sky is toch een sterke aanrader voor liefhebbers van het genre.

Tracklisting:

Fading Waves - The Sense of Space

  1. Air
  2. Flashes
  3. Destroying The Time
  4. Perforate The Sky
  5. Through The Veins

Line-up:

  • Alexey Maximuk – Alles

Links: