Faceless Entity – The Great Anguish Of Rapture

Gezichtloze entiteiten, daar kennen we er in de blackmetalwereld best veel van. Maar nooit teveel, want in de meeste gevallen gaat het om vrij interessante muziek met even begerenswaardige concepten. En nu is er dan zelfs een band die zich als Faceless Entity presenteert. In een onlangs verschenen interview lees ik dat de band op een spirituele en meditatieve manier musiceert met als hoofdthema de angst voor de dood (thanatofobie). Zo, dan is mijn interesse wel gewekt.

Inhoudelijk is het gebodene niet direct na de eerste luisterbeurten te vangen. Okay, je hoort direct het hypnotiserende en angstaanjagende geluid de gehoorgangen binnen dringen, maar wat er zich daadwerkelijk afspeelt, blijft vooralsnog een raadsel. Zeg maar gerust uiterst mysterieus, zoals je je een gezichtloze entiteit dan ook zou kunnen verbeelden. We horen doffe en donderende drums, ijle schreeuwen en keelklanken waarbij er nauwelijks tot geen definitie is van de tekstuele inhoud. De riffs kleuren het gehele plaatje niet in, maar geven een grauwe en rotte structuur als invulling van The Great Anguish Of Rapture.

Als je wilt spotten met de dood, dan moet je hem keihard in zijn gezicht uitlachen en met een grimas vol walging en dominantie de baas kunnen. Dat is een gedachte die bij mij opkomt na de zoveelste luisterbeurt, waarbij ik steeds meer bewondering krijg voor deze intens lelijke muziek, die daardoor tegelijkertijd ook heel genietbaar kan zijn. Kortom een aanrader voor eenieder die zijn black metal niet al te schoon van de graat wil hebben.

Score:

80/100

Label:

Argento Records, 2022

Tracklisting:

1. The Great Anguish of Rapture
2. Decaying Banners of Existence
3. The Enigma of Death
4. A Growing Void
5. Death, a Rot Beneath the Mask of Existence

Line-up:

  • K.v.H. – Basgitaar, zang
  • R.v.R. – Gitaar, zang
  • B.D. – Drums

Links: