Eye – Vision and Ageless Light

De vierde release van Eye is een juweeltje voor de liefhebber van heavy progressieve rock. Geen makkelijke kost, maar voor de geduldige luisteraar een ware ontdekkingsreis.  Vier zeer virtuoze muzikanten schotelen ons een sublieme muzikale trip voor, langs tijd en ruimte. Vision en Ageless Light is uitgebracht door The Laser’s Edge; een waar toevluchtsoord voor progressieve en psychedelische rock. Denk aan bands als Ozric Tentacles en Hawkwind met een snufje Zappa.

De opener is volledig opgebouwd rond een dissonante synthesizer, waarmee direct de toon van het album wordt gezet. Het tweede lied Kill the Slavemaster schiet als krautrock uit de startblokken, om via een jazzy middenstuk te eindigen in een psychedelische gitaareruptie. Het derde lied is ritmisch complex, met stuiterend gitaarwerk en pompende bas, waarbij een band als Primus door mijn hoofd schiet. Dweller Of The Twilight Void is het minst verheffend en balanceert op het randje van meligheid.

De afsluiter is goed voor de helft van de totale tijd van het album. Het is een aaneenschakeling van alle elementen die de band interessant maken. Het lied start akoestisch met meerstemmige samenzang die doet denken aan Crosby, Stills, Nash and Young. Vlak voor de twee-minuten-grens wordt een werkelijk sublieme gitaarsolo ingezet. Ondersteund door de klanken van een synthesizer wordt je een ambient-achtige sfeer ingezogen, waar je met minimalistische klanken tot rust wordt gebracht. Na enkele minuten pakt de band weer op en etaleert de gitarist zijn klasse. De band laat vervolgens geijkte songstructuren los en zet de instrumenten in om tijd en ruimte te verkennen. Het is niet voor iedere band weggelegd om de luisteraar 27 minuten geboeid houden. Eye slaagt met vlag en wimpel voor deze missie.

Advies is om dit album op een goede koptelefoon in een fijne zetel te beluisteren en je mee te laten voeren in de wereld van Eye.

 

eyeLabel:

The Laser’s Edge , 2016

Tracklisting:

  1. Book Of The Dead
  2. Kill The Slavemaster
  3. Searching
  4. Dweller Of The Twilight Void
  5. As Sure As The Sun

Line-up:

  • Lisa Bella Donna – Vocalen, Gitaar, Toetsen
  • John Finley – Gitaar, Vocalen
  • Michael Sliclen – Bas, Vocalen
  • Brandon Smith – Drums, Vocalen

Links:

Score: 81/100