Extreme Cold Winter – World Exit

De reden van de stijgende gasprijzen? Volgens de weermannen ligt het aan een Extreme Cold Winter. Dit is is een project van A.J. van Drenth (Beast of Revelation, Temple, ex-Beyond Belief) die hulp zocht van drummer Seth van de Loo (Voodoo Gods, Grey Aura, ex-Severe Torture) en Officium Triste-zanger Pim Blankenstein. Geen onbekende namen in de Neerlandsche scene. Dit debuut genaamd World Exit, staat bol van de wurgende doom/death.

Nog een leuk weetje: atomen gaan langzamer bewegen als het kouder wordt. Extreme Cold Winter werkt dit uit in zeven afwisselende tracks die langzaam voortslepen. De band start met topper Animals in Wintertime, waar bij het tweede gedeelte de keyboards er wat plastisch bovenop zijn geplakt. Time Space World is een dynamisch nummer waarin vooral de acapella grunts van Pim Blankenstein dramatiek geven. Het instrumentale The Sea Taketh geeft een prachtig melodrama, met een zeer emotionele gitaarlijn en ditmaal perfect passende keyboards. De gitaar laat eerst ruimte voor fantasie door maten op hele noten te laten eindigen, om vervolgens steeds meer invulling te geven naar het einde toe. De massieve drums volgen gedwee door meer dramatische afwisseling te bieden met tom grooves. Het geheel sterft uit, en inderdaad, de luisteraar is inmiddels ook door deze muzikale zee verzwolgen.

Het duistere en stabiele Serpent’s Seduction is een prima tussenstuk waarin de luisteraar kan bijkomen, voordat we bij het Candlemass-rijke Cursed Like Cain aankomen. Wanneer de band dit type gedurfde melodieuze dramatiek neerzet, klinkt World Exit op zijn best. Het feit dat Pim Blankenstein de vocalen verzorgt is overigens een niet te onderschatten pluspunt. “This is the end of time” klonk nog nooit zo geloofwaardig.

Een album met een paar mooie uitschieters waarbij The Sea Taketh het meest opvallend is. World Exit zoekt naar de link tussen modern en traditioneel. Toch blijf ik achter met het gevoel dat de band zich nog laat knechten door het doel. In de zin dat er volgens mij nog een berg meer creativiteit inzit dan men nu laat horen en om dat eruit te krijgen is waarschijnlijk meer lef nodig. Als doomliefhebber moet je hem in elk geval eens een draai geven en de pareltjes eruit plukken.

Score:

75/100

Label:

Hammerheart Records, 2021

Tracklisting:

 1. Animals in Wintertime
 2. Time Space World
 3. Permafrost Entombment
 4. The Sea Taketh
 5. Pharmakia
 6. Serpent’s Seduction
 7. Cursed Like Cain

Line-up:

 • Pim Blankenstein – Vocalen
 • A.J. van Drenth – Gitaar
 • Seth van de Loo – Drums
 • Hans Pieters – Bas (sessie)
 • Carsten Altena – Keyboards (sessie)

Links: