Extinguish – Extinguish

We stevenen inmiddels af op de helft van dit vooralsnog beperkt jaar. Als er een prijs was voor de meest harde EP voor de eerste helft van 2021, dan gaat Extinguish door voor goud. Dit is een kennismaking waarmee het Amerikaanse vijftal uit Sacramento zich meteen dominant op de kaart zet. Het gelijknamige debuut bevat snoeiharde beatdownhardcore die zo tussen namen als Kublai Khan TX, Jesus Piece en Sunami past. Mochten die namen je niets zeggen: concreet betekent dat dus gewoon Champions League lompigheid van de bovenste plank in een metalen harnas.

Deze explosieve EP verschijnt via Creator-Destructor Records, dat tevens onderdak biedt aan een Gulch en Kruelty. Als je hart nog niet sneller gaat kloppen van deze namen in combinatie met de drie eerdergenoemde bands, dan staat je nog iets moois te wachten of je zult hier geen gading in gaan vinden. Extinguish schiet giftig en onheilspellend uit de startblokken met Final Sin. De snauwende brulzang van Ian Bouchard hangt als een gitzwarte wolk boven de vlotte hardcore die is volgestouwd met tempowisselingen en breaks om je vingers bij af te likken. Wel even de handen 30 seconden wassen natuurlijk. Op een nagenoeg identieke wijze pakt het vijftal door met Unconquered en Blood Runs Cold. De hardcore klinkt soms golvend en dansbaar, terwijl er op andere momenten juist spits is gekozen voor robuust en statisch. Binnen de beperkte kaders die Extinguish uitzet, werkt het allemaal perfect en vooral verslavend.

Extinguish bewaart het lekkerst voor het laatst. The Judge is toch wel één van de meest simplistische, maar ook krachtigste tracks in dit subgenre van hardcore die de laatste maanden de revue heeft gepasseerd. Loodzwaar en volledig florerend op wat powerchords en gegrom van een sterke zanger, werkt de track langzaam richting het einde alwaar de vocalist van Sunami nog een extra duit in het zakje doet om deze EP volledig te flamberen. Rondom Bay Area in Amerika bevinden zich momenteel veel soortgelijke bands en ook Extinguish bevestigt dat het de moeite waard is om alle recentelijke ontwikkelingen daar te volgen. De prefrontale cortex een dagje vrijaf geven, blik op oneindig en slopen die inboedel (bij een ander)!

Label:

Creator-Destructor Records, 2021

Tracklisting:

 1. Final Sin
 2. Unconquered
 3. Illusion Of Power
 4. Blood Runs Cold
 5. Only Silence
 6. The Judge

Line-up:

 • Ian Bouchard – Vocalen
 • Damian Grellus – Gitaar
 • Gedily Santa Elena – Gitaar
 • Jose Bermundez – Basgitaar
 • Eric Anderson – Drums

Links: