Exoto – Absolution in Death

De Belgische band Exoto leek in de jaren negentig een veelbelovende carrière voor zich te hebben. Het overlijden van de toenmalige drummer, Didier Mertens, zorgde voor een plotselinge stop in de stijgende lijn van die carrière. In 1996 hield de band op met bestaan om in de jaren 2013 en 2014 een korte wederopstanding te vieren. Een verloren weddenschap zorgde voor een derde versie van de band, nog steeds met zanger Chris Meynen, die nu met nieuw werk komt in de vorm van deze EP Absolution In Death.

Ik ben zelf nieuw in het genre, dus ik kan je niks vertellen over het eerdere werk van de band en hoe deze EP zich houdt in verhouding tot dat oudere werk. Wat ik wel weet is dat Absolution In Death mij zesentwintig minuten lang heeft weten te boeien. Vanaf de intro, Walkers, dat uitgevoerd wordt door Darkmood, tot en met de laatste noten van het afsluitende titelnummer ben ik gefascineerd door de mengeling van beukende drums, scheurende gitaren en zelfs de schurende grunts, die te vergelijken zijn met die van Vader zanger Piotr Wiwczarek.

Exoto weet op Absolution In Death een heerlijke sfeer te creëren. Ik hoop dat we nog veel meer van de Belgen gaan horen in de komende jaren. Voorlopig heb ik na Vader en Obituary weer een deathmetal band op mijn ‘moet ik meer van horen’ lijstje staan. Geen cijfers voor EP’s bij Zware metalen, maar dit was absoluut een hele dikke voldoende geweest!

Label:

Dead By Dawn Records, 2019

Tracklisting:

 1. Walkers
 2. When No Dreams Remain
 3. Consumed by Insanity
 4. Liquefy Your Enemies
 5. Floating (To Hell)
 6. Absolution in Death

Line-Up:

 • Jorrit Wouters – Gitaar
 • Kevin Vandervoort – Gitaar
 • Morbid Tpa – Drums
 • Kevin Schutters – Bas
 • Chris Meynen – Vocalen

Links: