Exodus – Blood In Blood Out

Exodus – Blood In Blood Out
Nuclear Blast, 2004

Exodus is altijd het kleine broertje van de Big 4 van de thrashmetal geweest. Onterecht, want waar Anthrax, Megadeth, Slayer en Metallica het voornamelijk moeten hebben van hun platen uit de jaren ’80, heeft Exodus ook deze eeuw simpelweg goed werk afgeleverd. Blood In Blood Out is het tiende album en het eerste met Steve ‘Zetro’ Souza sinds de comebackplaat Tempo of the Damned uit 2004.

Veel fans zullen blij zijn dat Zetro weer achter de microfoon staat, want met zijn enigszins krijsende zangstem past hij uitstekend binnen Exodus. Hij geeft de band veel meer een smoel dan Rob Dukes deed op de vorige platen. Ik kan een glimlach dan ook niet onderdrukken als Zetro na twee minuten (en een veel te lang stompzinnig hiphopachtig intro) weer te horen is op Black 13. Die glimlach wordt een grijs als hij zich daarna door het titelnummer heen spuwt. Exodus is terug met een plaat vol groovende thrashmetal die verder gaat waar de band na Tempo of the Damned stopte.

Daarmee is wel gelijk de zwakke kant van Blood In Blood Out benoemd. Dit is namelijk weliswaar een goed, maar helemaal geen bijzonder album. In ieder geval niet beter dan de albums die sinds 2004 verschenen. Natuurlijk, bij songs als Collateral Damage en Body Harvest kan de volumeknop helemaal open en het headbangen beginnen. En het is leuk dat Metallica-gitarist en Exodus-oprichter Kirk Hammett meespeelt op Salt the Wound en Testament’s Chuck Billy op BTK. Maar als Blood In Blood Out er na een uur alweer opzit is die grijns van de eerste minuten toch weer teruggebracht tot slechts een glimlach. Daarvoor klinkt dit tiende werkstuk toch wat te mager. Wat blijft is het gevoel dat er meer in had gezeten voor een kwaliteitsband als Exodus.

Tracklisting:
Exodus - Blood In Blood Out

 1. Black 13
 2. Blood In, Blood Out
 3. Collateral Damage
 4. Salt the Wound
 5. Body Harvest
 6. BTK
 7. Wrapped in the Arms of Rage
 8. My Last Nerve
 9. Numb
 10. Honor Killings
 11. Food for the Worms

Line-up:

 • Steve ‘Zetro’ Souza – Vocalen
 • Gary Holt – Gitaar
 • Lee Altus – Gitaar
 • Jack Gibson – Bas
 • Tom Hunting – Drums

Links: