Exhumed – To The Dead

In 1998 verscheen het toch wel invloedrijke album Gore Metal. Het Amerikaanse Exhumed stak daarbij zijn adoratie voor een band als Carcass niet onder stoelen of banken. Nu is frontman Matt Harvey sowieso niet de persoon die geheimzinnig doet over zijn inspiratie. Ook met Gruesome mag de gitarist en vocalist graag zijn helden van Death sinds 2014 een muzikaal eerbetoon brengen. Hoewel deze band een duiventil was -kijkend naar de bezetting- is het inmiddels weer wat stabieler. Stokkenslijter Mike Hamilton van Deeds Of Flesh klopt al sinds Necrocracy (2013) steevast de drumpartijen in en ‘Doc’ Ross Sewage is gelukkig weer op de planken te zien met zijn oude liefde. Alle ingrediënten aanwezig voor plaat nummer tien die traditiegetrouw via Relapse Records verschijnt.

Zo trouw als Exhumed aan Relapse Records is, zo trouw zijn de heren ook aan de muzikale formule die vanaf dag één ingevoerd is. We mogen dus vooral weer snelle, smerige death metal verwachten met een goor grindrandje eraan. De blastbeats vliegen je tijdens opener Putrescine And Cadaverine, Carbonized en het ophitsende Lurid en Rank And Defile om de oren, terwijl de vocale een-tweetjes tussen Sewage en Harvey elkaar in rap tempo opvolgen. Om te zorgen dat het geen compleet hakfestijn wordt waar niet door heen te komen is, voegt men daar links en rechts een sample of gitaarsolo aan toe zoals bij het eerste- en laatstgenoemde nummer of de sterke afsluiter Disgusted. Daarnaast neemt Exhumed af en toe gevoelsmatig iets aan gas terug door d-beat drumwerk toe te passen of zijn spervuur aan gave gitaarriffs iets langzamer te spelen. Undertaking The Overkilled en het afwisselende Defecated zijn daar goede voorbeelden van die tactisch zijn ondergebracht in de tracklist, hoewel het tempo continu lekker hoog blijft. De putgrunts- en growls zorgen in combinatie met de venijnige zang voor de spreekwoordelijke kers op de taart. Gewoon oerdegelijk dit, niets meer aan doen.

Vergeleken met voorganger Horror uit 2019 valt de gemiddelde lengte per nummer vooral op. Exhumed heeft deze ronde weer gekozen voor minder songs maar allen wel voorzien van meer muziek en een langere speelduur. To The Dead heeft ook een professionelere en vettere productie meegekregen -niet gek als we bedenken dat het vorige werk in een thuisstudio werd opgenomen- die perfect aansluit bij de goredeath van het gezelschap. Muzikaal wijken de heren geen millimeter af van de roots en dat zal ook nooit gaan gebeuren. Helaas zijn de sfeerverhogende samples dit keer minder vaak te horen tussendoor. Ondanks dat, worden alle fans wederom op hun wenken bediend. Hoe kan het ook anders als speciaal voor deze nieuwe feestelijke gelegenheid de oudgedienden Bud Burke, Mike Beams, Matt Widener en Leon Del Muerte hun input hebben mogen leveren. Exhumed is net als een goede stamppot, gemaakt met grootmoeders recept: iedere keer dat je het krijgt voorgeschoteld, is het weer smullen geblazen. Als je het gerecht beu bent, smeer je zelf maar een droge boterham!

Score:

79/100

Label:

Relapse Records, 2022

Tracklisting:

 1. Putrescine And Cadaverine
 2. Drained Of Color
 3. Carbonized
 4. Rank And Defile
 5. Lurid
 6. Undertaking The Overkilled
 7. Necrotica
 8. No Headstone Unturned
 9. Defecated
 10. Disgusted

Line-up:

 • Matt Harvey – Zang, gitaar
 • Ross Sewage – Basgitaar, zang
 • Sebastian Phillips – Gitaar
 • Mike Hamilton – Drums

Links: