Excurse – Sitra Ahra

In het uiterste noordwesten van Spanje ligt de plaats A Coruña in de regio Galicia. Dit is waar Excurse vandaan komt. Excurse is een eenmansproject van multi-instrumentalist M.S. (Miguel Souto). Onder dit banier maakt hij experimentele doom, zoals dit wordt verkondigd. Echter zijn er velen die het geen doom zouden noemen maar eerder avant-garde, ambient of zelfs noise.

In 2017 werd een titelloze demo uitgebracht, welke ook bekend is onder de naam Veiled. In dat zelfde jaar en het het jaar daarop werden, in drie sessies, de opnames gemaakt voor het album Sitra Ahra wat onlangs is verschenen. De muziek bestaat hoofdzakelijk uit drone en sludge, maar bevat regelmatig elementen van funeral doom, traditionele doom metal en hier en daar een vleugje stoner. Het geheel is traag en zelfs stroop vloeit nog sneller. De zang ligt meer op de achtergrond en varieert van gefluister tot een hoge black metal scream.

Sitra Ahra bevat maar vier tracks die tussen de nog net geen zes en zestien en een halve minuut duren. Helaas is er geen video via YouTube te bekijken of beluisteren en ook op Spotify is Excurse niet te vinden. We moeten het met Bandcamp doen. Mocht je een vergelijk zoeken dan zou ik bands als Pylar, Mizmor of zelfs Dragged Into Sunlight kunnen adviseren.

Ook al is het album ruim vijf jaar in de maak geweest, het doet geen afbreuk aan de kwaliteit van de nummers. Het feit dat een artiest als Miguel doet wat hij wil, wanneer hij dat wil, geeft aan dat een artiest de muziek kan creëren zoals hij dat wenst zonder concessies te hoeven doen.

Score:

81/100

Label:

Dying Sun Records, 2022

Tracklisting:

  1. Sacred Dance
  2. Beyond the Nile of Sleep
  3. Death Chant of Aion
  4. Séance

Line-up:

  • Miguel Souto – Zang en alle instrumenten

Link: