Evulsion – Spiritual Putrefaction

Evulsion is een internationale deathmetalband, die in 2019 werd opgericht. Initiatiefnemers hiervoor waren de Let Patrick Gapeev, die zang en gitaar op zich neemt, en de uit Rusland afkomstige gitariste Elena Verrier. Fanatieke YouTube-volgers kennen haar misschien van haar YouTube kanaal, waarop ze bekende metalnummers covert op haar gitaar. Nummers van onder andere Carcass, Cryptopsy, Death, Sepultura, Slayer en Suffocation trekken op het kanaal aan je voorbij. De band wordt gecompleteerd door de uit Litouwen afkomstige bassist Alex Potapov en de Amerikaanse drummer Chris Dovas. Die laatste naam doet wellicht een belletje rinkelen; hij hanteert ook de drumstokken in Firewing en Testament, en hij vergezelt de band Vital Remains als zij op tour gaan.

Spiritual Putrefaction is het debuutalbum van het viertal. Saillant detail is wellicht dat de vier bandleden nog nooit samengekomen zijn in het echte leven. Waar zouden we nu toch zijn zonder de (on)mogelijkheden van het internet?  In 2020 bracht Evulsion zijn eerste single Dormancy Industry uit. In april van dit jaar volgde de single Decimation, een voorbode van het album. Het nummer is dan ook op Spiritual Putrefaction terug te vinden; het mag het album zelfs openen.

Wat direct opvalt bij het beluisteren, is dat het geluid van Evulsion geïnspireerd lijkt op de deathmetalscene van de jaren negentig. Vooral de donkere, agressieve sfeer die het uitademt en het brute karakter dat het bevat, lijken zo uit die periode te zijn geplukt. Denk daarbij aan bands als bijvoorbeeld Autopsy, Benediction, Bolt Thrower, Cannibal Corpse, Death, Dismember, Malevolent Creation, Napalm Death en Obituary. Spiritual Putrefaction is evenwel veel meer dan alleen een hang naar vervlogen tijden. Het snelle en melodieuze karakter (bijvoorbeeld Spiritual Putrefaction, Downpour Of Insight), het technisch gitaarwerk en de dynamische arrangementen geven het album een hedendaagse uitstraling.

Composities als Decimation, het titelnummer, Mangled Reality, Under Tons of Marble en Refined Torture bevatten intrigerende riffs, scherp soleerwerk en snelle, energieke en gevarieerde drumpatronen. Ongebruikelijke maatsoorten en atypische ritmes zorgen voor een technisch randje. Een diepe grom complementeert het geheel. Die hadden wellicht wat meer variatie mogen bevatten, anderzijds geven ze prima kleur aan de donkere sfeer. De teksten sluiten feilloos aan bij de duistere aard van het album. Ze weerspiegelen de omvang van vernietiging, wreedheid en instabiliteit in de wereld van vandaag. Het zeer fraaie artwork voor de hoes en het album komt van de uit Sint-Petersburg (Rusland) afkomstige kunstenaar, grafisch ontwerper en illustrator Julia Stieglitz. Zij is ook verantwoordelijk voor het ontwerp van het logo van Evulsion.

Sterk verankerd in de jaren negentig, maar met een uitstraling en karaktertrekjes die geheel van deze tijd zijn. Zo heb ik mijn death metal graag. Mensen die zich hierin herkennen of zij die ook maar iets hebben met één van bovengenoemde bands zouden dit Spiritual Putrefaction van Evulsion toch minimaal even moeten beluisteren. Dat is niet iets wat alleen de band toekomt, maar je zou jezelf tekortdoen als je dat niet deed.

Score:

84/100

Label:

Eigen beheer, 2024

Tracklisting:

 1. Decimation
 2. Spiritual Putrefaction
 3. Grazed by Death
 4. Downpour of Insight
 5. Soil’s Cold Truth
 6. Excuse to Kill
 7. Mangled Reality
 8. Under Tons of Marble
 9. Refined Torture

Line-up:

 • Patrick Gapeev – Gitaar, vocalen
 • Elena Verrier – Gitaar
 • Alex Potapov – Basgitaar
 • Chris Dovas – Drums

Link: