Evoke Thy Lords – Lifestories

Het uit Siberië afkomstig Evoke Thy Lords bestaat sinds 2002 en is geëvolueerd van doom/death naar psychedelische stonerdoom. Wat gebleven is uit dat doom/death-verleden, is de growl van de zanger en de voor dit genre typische akkoordenschema’s. De gitzwarte sound wordt zo hier en daar opgefleurd door vrouwelijke vocalen en een dwarsfluit. Dit zijn labelgenoten en muzikale wapenbroeders van het helaas ter zielen gegane Heavy Lord, één van de beste doombands van eigen bodem. Qua bandgeluid en growl van de zanger doet de band me ook denken aan Type O Negative.

Vanaf de opener Regressed zit de sfeer er direct lekker in. Loom voortkabbelende, hypnotiserende doom met een licht deprimerende ondertoon. Dankzij de dwarsfluit heeft het bandgeluid ook iets mystieks en waan je je zo nu en dan op de Siberische steppe. De nummers worden telkens net op de juiste momenten verrijkt met een growl, cleane vrouwelijke vocalen of tonen van de dwarsfluit. In Heavy Weather, dat bijna de twaalf minuten aantikt, vloeien alle elementen van het bandgeluid optimaal samen. Een goed opgebouwd nummer van epische proporties dat lekker psychedelisch uitwaaiert. De afsluiter Stuff It is het meest up-tempo lied, waarin de geest van Peter Steele rondwaart.

Het zal voor een band uit Siberië niet eenvoudig zijn om naar de lage landen af te reizen, maar wat mij betreft zijn deze heren meer dan welkom op bijvoorbeeld het jaarlijkse Dutch Doom Days. Als dat dan ook nog eens gepaard kan gaan met een reünie van Heavy Lord, is mijn doomhand weer snel gevuld.

Score:

83/100

Label:

Solitude Productions, 2017

Tracklisting:

  1. Regressed
  2. Still Old
  3. Life Is A Trick
  4. Heavy Weather
  5. Stuff It

Line-up:

  • Irina Mirzaeva – Dwarsfluit
  • Sergey Vagin – Gitaar
  • Alexey Kozlov – Bas, Vocalen
  • Yaroslav Kaigorodov – Drums
  • Vasiliy Yuzhanin – Gitaar

Links: