Evohé – Deus Sive Natura

De Franse band Evohé komt acht jaar na de vorige plaat Annwvyn, die uitkwam via Unlight Productions, plots op de proppen met een vervolg. De titel van dit werkstuk – Deus Sive Natura – ‘God of de natuur’. Het is eens iets anders dan ‘God is een hond’. Deze plaat is al een poosje uit en werd door Folter Records reeds in mei van dit jaar gelanceerd, maar zoals zo vaak kan je tussen de bomen van releases het juiste bos niet altijd terugvinden.

Deze Fransen spelen pagan geïnspireerde black metal van het zuiverste soort en smeren hun al dan niet filosofisch onderbouwde thema’s uit over negen nummers. De nummers hebben een ruime speeltijd, veelal rond de vijf à zes minuten, weliswaar met een uitschieter op het einde. The Thousand Eyes Of A Lonely Soul klokt blijkbaar af op zo’n zeventien minuten. Voor de schijf de speler ingaat, nog even het hoesje bekijken. Erg mooi, vermoedelijk handgeschilderd, cover-artwork. Het bandlogo dat wat houterig aandoet, past perfect.

Ze knallen de plaat duchtig en deftig op gang met het in het Frans gezongen Different Worlds. Na een blastpartij krijg je een swingend pagan-thema met daarover een vieze scream gedrapeerd. Sterk nummer waarbinnen dat swingende en agressieve vakkundig met elkaar worden afgewisseld. Ook qua zang is er een goede variatie tussen smerige screams en diepe cleane vocalen. De toon is gezet want doorheen heel de plaat hoor en voel je dat dat toch behoorlijk goed werkt. Op Tears Of Forgotten Times wordt er traag gestart met helemaal in het begin van het nummer pakkende, cleane samenzang. In dit nummer verstoppen de kerels ook wat hoekige riffs en blastpartijtjes waarover die samenzang perfect wordt geschilderd. En dan het laatste nummer, meer dan zeventien minuten. Een erg traag nummer volgestopt met slepende riffs, door merg en been snijdende screams en zwevende samenzang. Het lijkt wel doom als je telt hoeveel seconden soms tussen de slagen op de snaredrum verwerkt zitten. Een nummer met een aparte sfeer, net wat anders dan de rest van de plaat.

Deftig album. Muzikaal steekt deze goed in elkaar, er wordt professioneel gespeeld, de zangpartijen (ook de cleane) zijn van een meer dan behoorlijk niveau, de productie is helder en krachtig. Dus, er is niks om over te zeuren of te klagen? Tja, de originaliteitsprijs gaat de band hiermee niet winnen natuurlijk, maar kom.

Score:

80/100

Label:

Folter Records, 2019

Tracklisting:

 1. Different Worlds
 2. Nemesis (Hall Of The Slain)
 3. The Tears Of Forgotten Times
 4. … Of Ancient Lores
 5. Fylgja
 6. Eola Monumenta
 7. Sleeping With The Wolves
 8. A Thunder Of Misfortune
 9. The Thousand Eyes Of A Lonely Soul

Line-up:

 • Furthass – Gitaar, zang
 • Abyssd – Gitaar, zang
 • Dalgrin – Bas, zang
 • Valravn – Drum

Links: