Evilgroove – Cosmosis

Evilgroove uit Bologna bestaat al sinds 1997 en is oorspronkelijk opgericht onder de naam Sunburn. Naast een EP uit 1998 en bijdragen aan enkele compilaties, zoals Desert Sound Vol.1 en Vol.3 is Cosmosis de eerste volwaardige release van de band. Als invloeden van Evilgroove worden genoemd Alice In Chains, Soundgarden, Pantera, Down, Tool en Corrosion Of Conformity.

Direct vanaf de opener Lucusta is het duidelijk dat we te maken hebben met een progressieve variant van de gemiddelde stoner-/groovemetalband. De drums en het basgeluid geven het nummer een sfeer die we goed kennen van een band als Tool. Zodra de gitaar wordt ingezet, herkennen we de andere invloeden van de band, en dan met name Pantera en Down. De vocalen houden het midden tussen Layne Staley en Phil Anselmo. In de rustiger passages mist de zanger het onheilspellende gevoel dat de genoemde zangers zo speciaal maakt. Al met al levert de vocalist echter een prima vocale prestatie. De progressieve kant van de band komt vooral naar voren in de ritmiek. De drummer schakelt ogenschijnlijk eenvoudig tussen de meer standaard groovende metalritmes naar complexere drumpartijen. Voodoo Dawn is hiervan wat mij betreft het beste voorbeeld en mijn favoriet van de plaat. Luister maar eens naar de meest effectieve passage van dit nummer, die start als we tweeminuten onderweg zijn. De mix is helder en open, en dat zorgt ervoor dat alle instrumenten en vocalen in balans en goed hoorbaar zijn.

Wellicht wat te ingewikkeld voor de gemiddelde stonerfan en niet stevig genoeg voor de echte metalhead, maar dat mag de pret niet drukken. Het siert de band juist dat ze zich buiten de gebaande paden durft te begeven en zich in een muzikaal avontuur stort.

Score:

82/100

Label:

Atomic Stuff Promotion, 2017

Tracklisting:

 1. Turn Your Head
 2. Lucusta
 3. Space Totem
 4. I, The Wicked
 5. Kick The Can
 6. Physalia
 7. Voodoo Dawn
 8. Soul River
 9. What I Mean
 10. Cosmosis

Line-up:

 • Luca “Fraz” Frazzoni – Vocalen
 • Daniele “Doc” Medici – Gitaar
 • Matteo “Matte” Frazzoni – Bas
 • Christian “Sepo” Rovatti – Drums

Links: