Evergrey – Monday Morning Apocalypse

Evergrey – Monday Morning Apocalypse
Inside out, 2006

Heeft Evergrey ons ooit teleurgesteld? In ieder geval niet met de laatste paar albums die ze uitbrachten. The Inner Circle en Recreation Day waren beiden parels van albums. nu is Monday Morning Apocalypse uit, zoals we zo onderhand van Evergrey gewend zijn is het weer een heel sterk album.

M.M.A. trapt af met 2 snelle pakkende nummers. Waaronder de titeltrack. Meteen is duidelijk dat dit album weer anders is dan de voorganger. Waar bij The Inner Circle de nadruk op melodische nummers ligt die vol met keyboard zitten zijn het dit keer steverige en puurdere nummers. Dat betekend dus ook veel minder keyboards en als er een keertje toetsen bij gehaald worden dan is het in de vorm van een echte piano.

Het is dus allemaal iets pakkender en minder bombastisch. Verderop in het album daalt het tempo iets en komt er ook meer melodie in het album. Monday Morning Apocalypse bevat ook een nummer met slechts piano en zang, Till Dagmar getiteld, dit nummer zorgt voor de nodige rust in het album.

De productie is op dit album, voor het eerst in de Evergrey geschiedenis, niet in eigen hand. Sanken Sandquist en Stefan Glaumann verzorgden die voor hun, eerder werkte ze al samen met Bon Jovi, Def Leppard en Rammstein. Dit is een belangrijke invloed geweest voor het album, dat mede hierdoor ook wat rocky’er klinkt. De zang springt veel meer uit de muziek dan voorheen, vooral de meerstemmig gezongen stukken klinken echt geweldig.

Voor mij is dit een beter album dan haar voorgangers, vooral de zang en het pakkende van de muziek bevalt me goed. Toch weet ik niet of alle Evergrey fans die album met open armen zullen ontvangen. Een ding is zeker, Evergrey blijft zichzelf vernieuwen!

Tracklist:


 1. Monday Morning Apocalypse
 2. Unspeakable
 3. Lost
 4. Obedience
 5. The Curtain Fall
 6. In Remembrance
 7. At Loss For Words
 8. Till Dagmar
 9. Still In The Water
 10. The Dark I Walk You Through
 11. I Should
 12. Closure

Line-up:

 • Tom Englund – zang en gitaar
 • Henrik Danhage – gitaar
 • Michael Håkansson – basgitaar
 • Rikard Zander – toetsen
 • Jonas Ekdahl – drums

Links: