Everfrost – Winterider

Nu heb ik een uitgesproken grafhekel aan Ke$ha dus dat is geen goed begin. U kent haar niet? Houden zo. Deze Finse symfonische powermetalband Everfrost vindt het nodig om een album op te nemen met een cover van deze kwellende oorterreur. Grote Mozes, wat zijn deze gasten denkende? Wat we hier vasthebben is een band die zich erop laat voorstaan een conceptalbum te hebben gemaakt in combinatie met een volledig coherente Manga. Waar is je honkbalknuppel als je hem nodig hebt?

Geintje natuurlijk, maar dit is allemaal zoetsappiger dan ranja met suikerklontjes. Muzikaal krijgen we een behoorlijke dosis suikerspinmetal te verwerken, met prima songwriting. Het doet denken aan Hammerfall, Stratovarius en Dragonforce, maar dan de kinderfeestjesvariant. De band bracht in 2015 zijn eerste album uit genaamd Blue Eyed Emotion. Na een EP, een single en een livealbum wordt nu het tweede volledige album uitgebracht. Symfonische power metal in eigen beheer uitbrengen, dat is natuurlijk altijd interessant om eens te proberen.

De zanger in deze band kan zingen, maar echt onderscheidend is het niet. Hij heeft een lichtelijk nasale zangstem. Het is meer pop dan metal, en zijn stem past dan ook prima bij deze muziek. De uitvoering is uitstekend, maar het is vooral de daadwerkelijke toon van de muziek waar je tegen moet kunnen. Winterider begint nog vrij metal, met een aardige hook. Het nummer komt vrij serieus over, vergeleken met de andere nummers op het album. Heavy metal horen we terug op Chainlace Angel. Na een paar keer luisteren blijkt het allemaal niet zo memorabel te zijn. Cold Night Remedy heeft een sterk refrein. De songwriting bouwt goed op naar het refrein, maar is ook wat schokkerig als er na iets meer dan drie minuten plotseling een brug wordt ingezet. Hierna volgt een wat geforceerde solo en uiteraard keert het daarna nog eens terug naar het refrein. De keyboards zijn prominent aanwezig. A Whisper in a Frozen Tale duurt maar liefst een kwartier. Het is bedoeld voor mensen die van uitgebreide keyboardintermezzo’s houden. Het is meer van hetzelfde: de nadruk ligt op symfonie en niet op power metal.

Prima uitgevoerde eigenzinnige muziek die een heel select publiek zal aanspreken. Publiek dat in Nederland niet erg vertegenwoordigd is. Poppy power metal waar mensen met een Hello Kitty mok en een My Little Pony knuffel mogelijk wel blij van worden. Binnen het genre een album dat aan de hoge kant van de middenmoot zit. Maak van de score maar een 75/100 als je dat wel trekt. Het is mij echter te zoetsappig, met veel teveel keyboards die doen alsof het Kerstmis is. Het bevat ook nog eens een verschrikkelijk tergende cover. Luistertip: Winterider

Score:

60/100

Label:

Rockshots Records, 2019

Tracklisting:

1. Winterider
2. Juhannus in January
3. Chainlace Angel
4. Actraiser
5. Cold Night Remedy
6. Above the Treeline (feat. Asim Searah from Wintersun)
7. Brandy and Antifreeze
8. Die Young (Kesha’s cover version)
9. Darkwoods Drain Backwaters
10. A Whisper in a Frozen Tale

Line-Up:

  • Mikael Salo – Vocalen
  • Markus Laito – Gitaar, vocalen
  • Benji Connelly – Keyboards
  • Jope ‘James’ Salminen – Drums
  • Allan C Hasanen – Basgitaar

Links: