Evanescence – The Bitter Truth

Evanescence brak in 2003 door met het album Fallen en de monsterhit: Bring Me To Life. Daarna volgden bandwisselingen, muzikale koerswijzigingen en een solocarrière voor frontvrouw Amy Lee. De muzikale koerswijzigingen waren zeker niet in de richting van het hardere genre. Er kwamen elektronische invloeden en de band werkte zelfs met een orkest samen. Het schrijf- en opnameproces van The Bitter Truth duurde langer dan verwacht en de bijbehorende tour werd enkele keren uitgesteld, maar op 26 maart zag het album (het eerste reguliere album in bijna tien jaar) dan toch het levenslicht. Geruchten dat de band weer de hardere kant op zou gaan deden dan al langer de ronde in de digitale wereld.

Opener Artifect/The Turn sluit naadloos aan op eerder werk waarin elektronica de boventoon voerde. Evanescence lijkt daarmee fans van deze richting gerust te stellen en langzaamaan mee te nemen naar de rest van het album. In Broken Pieces Shine zijn daar dan de gitaren, maar deze lijken nog wat naar de achtergrond gemixt te zijn. In de daaropvolgende nummers is het van hetzelfde laken een pak, maar sluipt er op het vocale gebied wel veel melodie in de nummers.

Single Wasted on You begint rustig en kent een heus walsritme. Tegen het refrein klinken de gitaren dan eindelijk stevig en rockt de band als vanouds. Het is één van de sterkste nummers op het album. Het daaropvolgende Better Without You klinkt als Rammstein-light met haar stuwende ritme en diepe tonen. Lee legt hier overheen een mooie melodie en laat horen dat ze nog net zo krachtig kan zingen als een kleine twintig jaar geleden.

Use My Voice is een catchy, gothic nummer dat na de eerste luisterbeurt direct blijft hangen. In Take Cover wordt de gothickant opnieuw opgezocht, maar dit nummer valt een stuk donkerder uit. Far From Heaven is de pianoballade-met-strijkers op dit album. Andermaal mag Lee haar vocale kwaliteiten tonen. Ze heeft natuurlijk een prachtige, zuivere en vooral herkenbare stem en dit alles komt op dit nummer goed naar voren. In het afsluitende Blind Belief treffen we de vetste riffs van het album. Of het een bewust statement is, weet alleen de band zelf, maar het smaakt absoluut naar meer.

Of je dit album kunt waarderen hangt sterk af van je muzikale smaak. Zo hard als op Fallen wordt Evanescence nooit meer. Er is op The Bitter Truth nog wel wat elektronica te horen, maar de gitaren voeren, vooral op de tweede helft van het album, de boventoon en dat is goed nieuws voor iedereen die van rock houdt.

Score:

83/100

Label:

Sony, 2021

Tracklisting:

 1. Artifect/The Turn
 2. Broken Pieces Shine
 3. The Game Is Over
 4. Yeah Right
 5. Feeding The Dark
 6. Wasted On You
 7. Better Without You
 8. Use My Voice
 9. Take Cover
 10. Far From Heaven
 11. Part Of Me
 12. Blind Belief

Line-up:

 • Amy Lee – Zang, piano
 • Troy McLawhorn – Gitaar
 • Jen Majura – Gitaar, achtergrondzang
 • Tim McCord – Basgitaar
 • Will Hunt – Drums

Links: