Eternal Struggle – Year Of The Gun

Laten we eens niet te veel woorden vies maken aan de trieste taferelen die zich momenteel afspelen in Israël, maar gewoon praten over muziek. Hoewel Israël niet bepaald de bakermat van metal is, zijn er toch wel wat bands afkomstig uit dit land waarvan één van de meest bekende ongetwijfeld Orphaned Land zal zijn, maar ook Eternal Struggle. Eternal Struggle bracht in 2018 al een single en wist ook een plek te bemachtigen in de Wacken Metal Battle namens dit Aziatisch land. Het viertal brengt met Year Of The Gun dan eindelijk zijn debuut en persoonlijk vind ik de afgelegde reis naar dit eerste werk al bewonderenswaardig.

De hoes van Year Of The Gun spreekt boekdelen en het zal je niet verbazen dat de teksten ook veelal gaan over (politieke) thema’s die zich in het land afspelen en dan concreet de afkeer tegen de gang van zaken. Dat hoor je overduidelijk terug in de muziek die zich vooral laat omschrijven als een alleraardigste mix van hardcore, punk en metal. Met een flinke dosis energie en bevlogenheid brengt het viertal namelijk veertien swingende nummers die enerzijds allesbehalve vernieuwend klinken, maar anderzijds te goed in elkaar steken om het af te serveren als een klakkeloze kopie. Zo klinkt de thrashende hardcore van Point One, As Heroes Fade en To My Enemies lekker opzwepend, weten de gitaristen regelmatig wat gave grooves uit de gitaren te toveren maar liggen de breaks ook net zo voor de hand als de traan die ontstaat in je oog als dat moeilijk lange stokje bij een coronatest via je neus je hersenkwabben aantikt.

Als Eternal Struggle iets indamt aan snelheid komt de hardcore meer naar voren zoals tijdens Indoctrination, Pride Kills en de puike single On Broken Backs. Hoe kan het ook anders met dergelijke titels. De ruige strot van vocalist Ori Frank en het gortdroge snaregeluid van drummer Ori Koren zorgen bovendien nog voor een extra boost bij die genre aanduidingen. Propaganda is vervolgens nog een lekker uptempo nummer met Spaanstalige zang, waardoor het in alle opzichten zo op een album van Madball had kunnen staan. De productie van Year Of The Gun is passend bij de muziek en laat alle instrumenten goed naar voren komen in de mix. De drie kwartier vliegen voorbij en het moge duidelijk zijn dat dat een mooi compliment is.

Om maar weer eens ouderwets (en standaard) de blendervergelijking te maken: neem wat Sick Of It All, Hatebreed en mix het met de vurigheid van Rage Against The Machine en je komt tot het resultaat van Year Of The Gun. Eternal Struggle is daarmee geen hoogvlieger maar wel degelijk een leuke band die live ongetwijfeld voor het vuurwerk gaat zorgen dat al eerder is vertoond. Met dit debuutalbum op zak hebben de vier mannen alleen maar meer redenen om die ervaringen om te zetten in mooie herinneringen. Het is de band gegund.

Score:

76/100

Label:

Demons Run Amok, 2021

Tracklisting:

 1. Manifesto
 2. Point One
 3. Year Of The Gun
 4. As Heroes Fade
 5. Indoctrination
 6. On Broken Backs
 7. Dependence
 8. To My Enemies
 9. Releechious
 10. Modern Slave
 11. Pride Kills
 12. Propaganda
 13. Last Path
 14. Y.O.T.G.

Line-up:

 • Ori Frank – Vocalen
 • Omer Meir – Gitaar
 • Guilad Piñevsky – Basgitaar
 • Ori Koren – Drums

Links: