Eternal Solstice – Eternal Solstice

Wel, wel, wel, wat hebben we hier? Een nieuwe Eternal Solstice? De opvolger van Remnants of Immortality uit alweer 2015? Nee. Dit titelloze album bevat de tracks die in 2018 op de EP Inner Sadist en een jaar later op de EP Delusional stonden, aangevuld met opnieuw opgenomen versies van de nummers die in 2011 op de split met Decrepitaph en in 2013 op de split met Pentacle verschenen. De tracks van de beide EP’s zijn geremasterd en het geheel is gerangschikt tot een album met werk dat nu voor het eerst op cd verkrijgbaar is, uitgebracht door Slowrunner Records.

Ik kan u verzekeren: als u deze achtergrondinformatie niet had, had u niet eens doorgehad dat u hier oud en minder oud materiaal aan het beluisteren bent dat ook nog eens uit verschillende periodes stamt. Stiekem is dit Eternal Solstice namelijk een logisch vervolg op Remnants of Immortality. Twaalf nummers lang worden we om de oren geslagen met gortdroge death metal van de oude school met daar doorheen heerlijk gitaarspel van Mr. Eternal Solstice Ramon Soeterbroek, die ook nog steeds graag de boel bij elkaar grunt.

Het klinkt op het eerste gehoor allemaal zo eenvoudig, want Eternal Solstice doet, maar dat is het niet. We hebben nog steeds bands uit eind jaren ’80/begin jaren ’90 nodig om ons erop te wijzen hoe je eenvoudig klinkende maar pakkende en doeltreffende death metal maakt en Eternal Solstice vormt daarop geen uitzondering. Het pad waarop de band opereert is volledig platgewalst en er wordt geen millimeter vanaf geweken, maar dat hoeft ook helemaal niet. Het is goed zoals het is. Voorbeelden? Luister maar naar Tempter of Mankind of Rotten Mountain (over heerlijk gitaarspel gesproken), om over Born Again… Dead nog maar te zwijgen. Dat laatste moeten we letterlijk nemen, want als het falende Russische leger dít pareltje gebruikt om de troepen te motiveren, staan ze binnen de kortste keren de Noordzeekust te bewonderen en dat kunnen we niet hebben want mijn Russisch is nogal roestig. Wát een fijn album is dit zeg!

Label:

Slowrunner Records, 2022

Tracklisting:

 1. Venemous Womb
 2. Hell Exists
 3. Dead of Winter
 4. To the Morgue
 5. Excuse to Kill
 6. Tempter of Mankind
 7. Brutal Awakening
 8. Rotten Mountain
 9. Your Saviour
 10. Sheeple
 11. Death March
 12. Born Again… Dead

Line-up:

 • Ramon Soeterbroek – Vocalen, gitaar, bas
 • Hugo Ribeiro – Drums

Links: