Estrangement – Disfigurementality

JS is de naam die schuil gaat achter de band Estrangement. Afkomstig uit Sydney, Australië brengt deze groep je een vorm van funeral doom waar je niet snel een vinger op kunt leggen. Ik zeg ‘groep’ omdat er naast het brein en multi-instrumentalist JS ook plaats is voor een violiste, een contrabassist en een fluitiste. Ja, je leest het goed. Allemaal klassieke instrumenten en deze worden in de nummers niet geschuwd.

Estrangement is ontstaan in 2010 en bracht in 2013 een demo uit waarop JS alles zelf doet. In 2014 volgt er een split met de Japanse funeral doomers Begräbnis. Na deze uitgave had JS te kennen gegeven een hoop inspiratie te hebben voor een volwaardig album. Hij maakte een deal met Aesthetic Death labelbaas Stu Gregg omdat deze wel heil zag in zijn ideeën.

Het is Estrangement dan ook gelukt om voort te borduren op het succes van de voorgaande releases, zowel in composities als muzikaal door het gebruik van fluit, viool en contrabas over het gehele album. De strijkarrangementen variëren van zwevend en subtiel tot tergend hard en rauw. Een ander aspect van het album is de enorme breedte in de vocalen van JS. Natuurlijk zijn de kenmerkende doom grunts aanwezig, maar ook vinden we klagende kreten, keelzang en zelfs liturgische chants.

Een voorbeeld van de keelzang vinden we meteen aan het begin van Disfigurementality in de vorm van het inleidende Destitution Stench.

Het negen minuten durende Detritivore bevat eigenlijk alle ingrediënten die het album te bieden heeft. Na ruim 6 minuten begint de muziek te versnellen waardoor het in een black metalstijl eindigt.

Clusters is gekozen om als eerste officiële video te dienen. Mijns inziens niet helemaal de juiste keuze omdat dit niet het juiste beeld geeft van het album. Het is namelijk een enorm experimenteel nummer en hoewel de plaat vol zit met experimenten is dit nu juist de track die je het best kunt classificeren als noise track. We plaatsen hem hier toch maar ik zou je aanraden om de rest van het album ook te beluisteren voordat je je oordeel velt.

Fans van het oude Samael, Dissection, Skepticism en My Dying Bride zouden deze uitgave zeker kunnen waarderen. Estrangement heeft hier een album neergezet dat ze zeker een plaatsje in de top van de extreme doom metal oplevert. 

Score:

87/100

Label:

Aesthetic Death, 2022

Tracklisting:

 1. Destitution Stench
 2. Detritivore
 3. Belong Beneath
 4. The Light Unshown
 5. Fire Voice
 6. Clusters
 7. Womb Of Worlds
 8. Asleep In The Vineyard
 9. Doppelganger
 10. Samsaric Dreaming

Line-up:

 • Czar – Viool
 • Euterpe – Fluit
 • Ligamincer – Contrabas
 • JS – Alle overige instrumenten en vocalen

Links: