Esben and the Witch – Older Terrors

Een fijn verhaal dit. Ik ontdekte deze band in de BBC’s Sound of 2011-shortlist (lekker hip, ik weet het), en meteen was ik verknocht aan de sound van de groep. Het frêle stemgeluid van zangeres Rachel Davies, de ijzige heavy rock die vanuit de achterste gelederen grillig aangerukt wordt en nog vele andere aspecten die Esben and the Witch het opvolgen waard maakten. Een link met metal was er niet, maar wat blijkt nu, Season of Mist nam deze zomaar op zijn balans. Volledig terecht, doch totaal onverwacht. Meteen ook tijd om het enorm aangrijpende Wash the Sins Not Only the Face uit 2012 te overtreffen.

 

esben_and_the_witch_williamvandervoort-650

 

Dat laatste zal helaas niet gebeuren. Daarvoor is het voorgenoemde album namelijk té sterk bepalend geweest voor de richting en de relatie die de band neemt en heeft met zijn fans. Older Terrors is niettemin “iets” dat mag gehoord worden. Vier lange nummer met een eerder avontuurlijk verhaal, in vergelijking met de priemende en penetrante nummers op Wash the Sins Not Only the Face. Dit nieuwe album doet soms wat denken aan een vrije jamsessie van Siouxsie and the Banshees in plaats van ijzige, post-rockende heavy rock met versies van moderne heksenrituelen. Misschien ligt het aan het feit dat er meer prairiegitaren en -ritmes aan te pas komen dan noordelijke sensaties. Met het feit dat er meer peyote- dan paroxetine-neveneffecten zijn, om het even op flessen te trekken. Misschien omdat er nu meer geflirt wordt met traditionele doom en stoner, in plaats van shoegazende BBC-artiesten. Wie zal het zeggen. Esben mag het weten.

esben-and-the-witch-logo

Fijn album, zonder twijfel. Bijlange zo intens niet als Wash the Sins Not Only the Face, maar wel een goede reden om dat album NU te gaan opsnorren. Het is geen verzoek, het is een order. Je doet het gewoon. Okee? Begin hier. Of hier. Of hier

esbenLabel:

Season of Mist, 2016

Tracklisting:

  1. Sylvan
  2. Marking the Heart of a Serpent
  3. The Wolf’s Sun
  4. The Reverist

Line-up:   

  • Rachel Davies – zang, bas
  • Thomas Fisher – gitaar
  • Daniel Copeman – drums, synths

Links:

Score: 80/100