Erscheinung – Spokerij I

We hebben het ondertussen al uitgebreid gehad over het Gelderse Erscheinung, zowel over de 8mm opnames als de nieuwe plaat genaamd Gelderse Nachtsagen. In de review van dat laatste album werd al melding gemaakt van een nog te verschijnen annex, de EP Spokerij I. Deze cassette-EP (ook beschikbaar op 10″), de tweede na Introductie in de laaglandse mysteriën, bevat vier nummers en is goed voor een kleine achttien minuten obscure black.

Volledig in lijn met Gelderse Nachtsagen krijgen we opnieuw een wasem aan Noorse jaren negentig grimmigheid. Burzum, Satyricon, Darkthrone… Na de piano intro weergalmen echo’s die ruim 25 jaar onderweg waren om ons te bereiken. Scherp schallende gitaarklanken, een bijna psychedelisch gestemde basgitaar met een duivelse elastieksound, dof kloppende drums en angstwekkende vocalen die met zichzelf het gevecht aangaan. Spokerij I staat bol van de griezeligheid, gruwel en kwelling, allesbehalve ‘easy listening’. Zelfs voor een doorwinterde blackmetalliefhebber kan dit een uitdaging betekenen. Erscheinung laat karakter horen, onderscheidt zich in het subgenre en om het met een kwinkslag te zeggen: het begeestert.

Aan inspiratie geen gebrek bij Erscheinung, want er is alweer een nieuwe EP verschenen ondertussen, eentje die de titel Todesriten draagt en volledig Duitstalig is. Al het materiaal van deze band is te koop via het Nederlandse label New Era Productions. Wees er wel snel bij want de oplages zijn beperkt.

Label:

New Era Productions, 2022

Tracklisting:

  1. Intro
  2. De Verkeerde Hoek
  3. De Twaalfuurshond
  4. Ulkenpottenrammer

Line-up:

  • Kobold – Alles

Links: