Erancnoir – Berglicht

Als bijna veertiger en stilaan tot de jaren van wijsheid komende persoon kom ik stilaan in een situatie waarin ik zelfs tijdens crisissen buiten mijn wil om in een vrij stabiele omgeving terecht kom. Toch blijkt het moeilijk om innerlijke rust te kunnen vinden. Issues uit het verleden die gaan liggen zijn maar toch ongedurig maken, vluchtgedrag dat uitgedoofd wordt en zit te duwen om op een gekanaliseerde manier de kop op te steken, vraagstukken over het recht op rust tout court. Om die spanningen weg te werken nam ik vroeger vaak de furieuze black tot mij, of überbrute death metal. Ja, zelfs emobol power metal. De laatste vijf jaar is dat echter steeds meer opgeschoven richting industrial black metal. Daar zijn soorten van. Enerzijds de overweldigende soort, zoals een (tegenwoordig zeker) Borgne en Omega Infinity, die beiden in de jaarlijst te vinden zullen zijn, anderzijds het soort van industrial black dat veeleer atmosferisch en hypnotiserend is. Dit Iraanse Eracnoir zit tussen de twee in. Berglicht is het vierde album van Erancnoir.


Er is een overdaad aan atmosferische en industriële black metal de laatste jaren, dankzij de vele Youtube-kanalen, en het is niet makkelijk om de pareltjes eruit te pikken. We hebben natuurlijk vaste waarden en grotere namen, zoals een Paysage D’Hiver – dat dit jaar ook nieuw werk uitbrengt – of een Spectral Lore en Mare Cognitum, wiens split ook nog een review krijgt binnenkort, maar verder is het zoeken geblazen. Nieuwere namen als een Mesarthim en Arkhtinn moeten het doen met “check deze eens”. Erancnoir is ook zo een naam die we gaan pushen tot het een vaste waarde wordt. De vorige albums heb ik te laat ontdekt, deze net op tijd. Vier nummers en zeventig minuten lang is het met de ogen dicht genieten geblazen van sneeuwlandschappen en prachtige panorama’s. Battle Dagorath, Darkspace, Paysage D’Hiver… Van dat alles samen, aangevuld met omgevingsgeluiden uit Tochal en Darakeh, etherische ambient en subtiel geplaatste kosmische toetsen. De computerdrum laveert meestal tussen snel en onnavolgbaar, zoals het een intense ambient/atmos/indusblackplaat betaamt, met af en toe ruimte voor slepende passages naar het einde toe. Heel af en toe laat de schepper van dit verhaal zijn rauwe raspscream horen en uit hij Duitse woorden, als wordt hij bij het zien van een aankomende lawine ontnomen van alle hoop op een verder leven. Indrukwekkend. Indrukwekkende hoofdpijn veroorzakend helaas voor zij die het moeten ondergaan als buitenstaanders.

Innerlijke rust, meer dan een uur zenmomenten vol ijs en sneeuw, vanuit de bergtoppen tot bij u gebracht dankzij Erancnoir. Er is helaas opnieuw een dag voorbij na enkele repeats. Morgen moet ik weer de werkweek beginnen, de volgende pauze is er pas binnen twaalf dagen. Ik haal diep adem, voel de eerste borrelende buikwandbewegingen al aankomen en kijk uit naar de volgende beklimming van Berglicht. Morgen nog elf dagen te gaan.

Score:

87/100

Label:

Eigen Beheer, 2020

Tracklisting:

1. Bernstein
2. Winternacht
3. Eisfestung
4. Berglicht

Line-up:

  • Erancnoir – Alle instrumenten, zang

Link: