Equisa – Strange Release

Equisa – Strange Release
Eigen Beheer, 2013

Een nieuwe naam op de Nederlandse prog-markt is dit interessante Equisa. Nieuw voor ons, maar toch met een beetje geschiedenis. Naar verluidt werd er al geknutseld aan deze band tien jaar terug, maar is het startschot pas echt gegeven in 2012. Dit is het debuut dus.

Een female fronted band, dat kan je onderaan ook meteen bij de line-up zien, maar je moet geen opera-snufjes of weelderige symfonieën verwachten op Strange Release. Op die manier voelt de naam van de plaat voor een band met deze opstelling wel goed aan. De goed verzorgde zanglijnen van Petra Honing passen perfect op de lading van dit allegaartje. Equisa brengt een progressief melodisch genre dat nergens echt losbarst maar wel een beheerst verhaal weet te brengen met behoorlijk wat variatie. Leuke akoestiek met bijdrage van de bas, wat stevige gitaarakkoorden, maar op andere momenten ook wat knapperige nummers die bij de fans van het genre ongetwijfeld blijven hangen, zoals opener Faces. Zelf ben ik meer te vinden voor de afwisselende elementen en het speelse van de akoestiek op tracks als Capital.

Misschien een aparte release dus, met niet al te veel snelheid en ook vaak gericht op herhaling, maar dan wel gebracht met overtuiging en met diepgang. Let ook even op de solo-fases die hier en daar opduiken en ook duidelijk maken dat deze heren weten wat ze met hun instrument kunnen bereiken. Een knap werkje!

Tracklisting:
Equisa - Strange Release

 1. Faces
 2. Loop
 3. Headrush
 4. Strange Release
 5. Goodbye
 6. Panic
 7. Capital
 8. Air
 9. Summers
 10. For All The Others

Line-up:

 • Sebas Honing – Gitaar, Synth, Zang
 • Joost Maglev – Bas, Zang
 • Petra Honing – Zang
 • Raymond Otterspeer – Drum

Links: