Epoch Of Unlight – At War With The Multiverse

Zeventien jaar hebben we moeten wachten op het vervolg van The Continuum Hypothesis van het Amerikaanse Epoch Of Unlight, de band afkomstig uit Memphis, Tennessee. De Amerikaanse platenboer Dark Horizon Records heeft de heren opgepikt en brengt At War With The Multiverse uit. De heren kenden in het begin van hun reeds lange carrière toch wel wat hoogtepunten. Zo hebben ze een tijdje geparkeerd gezeten op het cultlabel The End Records en toerden ze ook met heel wat groten der Aarde, met name Dimmu Borgir, Samael, God Dethroned en Enslaved. Waarom ons dan zeventien jaar laten wachten op een nieuwe plaat? Tja, daar kan je veel verklaringen voor zoeken. Als ik de meegeleverde info van de promojongens mag geloven lag het vooral aan de perfectionistische instelling van de bandleden. De nieuwste plaat werd opgenomen in de ABR Studio en kreeg een mastering mee van Tony Lindgren van de Fascination Street Studio.

En dat de heren hun best gedaan hebben, hoor je meteen. Alles ligt loepzuiver in de oren. Daarmee heb ik ook direct gezegd dat alle elementen vaak toch net te klinisch aanvoelen. Luister naar de getriggerde drum, de soms wat te doffe bas. Nu, als je daar door luistert dan hoor je een band met ongelooflijk veel technische bagage. Je wordt vergast op een veelheid aan melodieuze gitaarriffs, basloopjes en dito solo’s. Ze passeren allemaal vaak aan erg hoge snelheid de revue. De drumdynamieken zijn zo afwisselend als het weer in de Lage Landen. Dan weer hammerblasts dan weer gemillimitreerd spel op de cymbalen of een aangename afwisseling op de kicks. De heer LoSicco beheerst alle technieken tot in de puntjes. De gorgelende putgrunt van de heer Begatt is aangenaam om naar te luisteren, goed verstaanbaar ook. De heren musiceren zo strak dat nog voor je het goed en wel beseft al aangekomen bent bij nummer vier van de plaat, The Amaranthine Line. Misschien wel het beste nummer op dit album. Dit omdat er hier toch net wat meer Zweedse melodische deathmetalinvloeden naar boven komen en de songstructuur net wat lekkerder zit.

Degelijke, ultra strak uitgevoerde melodische deathmetalplaat met een weinig blackmetalinvloeden. Epoch Of Unlight zal wel opvallen door hun vakmanschap en perfectionistisch geluid maar of we daar met zijn allen op aan het wachten zijn geweest, daar mag je je best wat vragen bij stellen. Is deze plaat, At War With The Multiverse, gewoon niet een paar jaar te laat uitgebracht? Volgens mij wel.

Score:

70/100

Label:

Dark Horizon Records, 2022

Tracklisting:

 1. The Anthropocene
 2. The Numbing Stillness
 3. Wrath Of The Cryomancer
 4. An Amarinthine Line
 5. Beneath A Dying Sun
 6. Elysian Immortals
 7. The Möbius Pact
 8. Night Hunt
 9. All Light Dies
 10. The Lie Of Tomorrow’s Dawn

Line-up:

 • Tino LoSicco – Drum
 • Joe Totty – Bas
 • Scott Begatt – Zang
 • John Fortier – Gitaar
 • Josh Braddock – Gitaar

Links: