Epitaph – Claws

De naam Epitaph zal een boel belletjes doen rinkelen. Er zijn maar liefst 26 meer of minder bekende bands die zich onder deze naam presente(e)r(d)en. Nu is deze Epitaph uit Italië er indertijd wel wat sneller bij geweest, want de oorsprong van deze band ligt in 1987. Toch zijn we anno 2017 pas toe aan album nummer twee, maar ja, als je er zo’n twintig jaar tussenuit bent geweest, schiet dat natuurlijk niet echt op.

Waar het debuutalbum Crawling Out of the Crypt uit 2014 nog veel oude muziek bevatte, is Claws het resultaat van de huidige bezetting, met drummer Mauro Tollini als oerlid. Vijf nummers die goed zijn voor zo’n 41 minuten horror doom metal. Dat “horror”-element moet je vooral zoeken in de zang van Emiliano Cioffi, hoewel zang nou niet echt het juiste woord is. Voordracht is wellicht een betere benaming. Met de nodige spookachtige manieren gebruikt hij zijn stem als ware hij een geest, maar dit zal zeer zeker niet voor iedereen een luisterplezier zijn. Uit eigen ervaring kan vermeld worden, dat dit live wel goed uitpakt, met al zijn verkleedpartijen, grappen, grollen en grimassen op het podium. Maar daar heb je op een album niet veel aan. Het meest toegankelijke nummer is niet geheel toevallig het kortste nummer, Sizigia, dat aanstekelijke riffs en een lekker opzwepende bas heeft. De overige nummers zijn zeker niet slecht, maar weten toch niet echt te blijven hangen.

Qua resultaat kan gesteld worden, dat met deze nieuwe nummers Epitaph zeker een stapje voorwaarts heeft gezet. Wereldschokkend is het allemaal niet, degelijk wel. De zang zal voor veel fans van het genre een gevalletje zijn van ‘love it or hate it’. Luisteren voor aanschaf is derhalve het advies.

Score:

70/100

Label:

High Roller Records

Tracklisting:

  1. Gossamer Claws
  2. Waco the King
  3. Sizigia
  4. Wicked Lady
  5. Declaration of Woe

Line-up:

  • Emiliano Cioffi – Zang
  • Lorenzo Loatelli – Gitaar
  • Nicola Murari – Bas
  • Mauro Tollini – Drums

Links: