Epicrenel – The Crystal Throne

Epicrenel – The Crystal Throne
Inverse Records, 2013

Rhapsody (of Fire) wordt vaker genoemd in mijn reviews. Ik ben al lang fan, dat kan ik niet ontkennen. Wie is er niet ooit doodgegooid met het legendarische Emerald Sword? Wat mij betreft het volkslied van de symfo-metal. Mocht Rhapsody dit jaar niet met een nieuwe sterke plaat komen, heb ik bij deze de jaarlijstkeuze voor de symphonic metal afdeling gevonden.

Epicrenel bouwt redelijk verder op een principe wat Rhapsody ooit gestart is. Groot verschil is dat waar Rhapsody meer orkestraal klinkt en vol koren zit, klinkt het bij Epicrenel allemaal stukken elektronischer. Allergrootste tegenstelling is nog wel dat Epicrenel Fins is. Er zitten wat songs bij die de kant van Sonata Artica opgaan, luister bijvoorbeeld Walls Of The Cave om dit te ontdekken. Dit nummer bevat trouwens ook een gave orgel vs. gitaarsolo.

Twaalf tracks, waarvan een instrumentale intro en outro plus een instrumentale bridge. Die bridge, track acht, Skyride, klinkt zoals de titel doet vermoeden. Fijne vrolijke tunes, episch, bombastisch, het zit allemaal in deze release. Net als bij mijn helden van Rhapsody is niet het hele album te pruimen. Sommige nummers zijn voor de oren van de luisteraar slechts fillers tussen de pareltjes. Maar, zoals ik net zelf heb ondervonden, als je tussendoor op je gemak gaat zitten schijten, al Angry Birds spelend en de draad weer oppikt bij de betere songs, ben je zo door het album heen.

Tracklisting:
Epicrenel – The Crystal Throne

 1. The Calling
 2. To Cursed Lands Again
 3. Where Kingdoms Fall
 4. Walls Of The Cave
 5. Floating Souls
 6. Guardian Fellhound
 7. In The Dungeon
 8. Skyride
 9. Defenders Of The Crown
 10. The Fantoms’Grove
 11. Conquering The Throne
 12. The Coronation

Line-up:

 • Christian Palin – Zang
 • Mikko Sepponen – Gitaar
 • Emil Pohjalainen – Gitaar
 • Jukka Hoffrén – Basgitaar
 • Joonas Pykälä – Drums
 • Chrism – Keyboard

Links: