Epica – The Solace System

Epica laat er duidelijk geen gras over groeien. Vorig jaar in september verscheen The Holographic Principle en de nieuwe release van deze band uit eigen bodem ligt al klaar. Geen langspeler, maar toch een degelijke EP van om en nabij het half uur en met daarop zes nieuwe nummers.

Het geeft het gamma aan symfonische metal dat dit gezelschap kan produceren weer prima weer. Misschien wat minder vooruitstrevend dan de vorige plaat, maar opnieuw klinkt dit product heerlijk afgewerkt en zijn de songs aardig divers. Opener The Solace System klinkt wat logger en groovy, maar zeker ook met een fijne afwisseling naar zoete en symfonische rustpunten. Fight Your Demons voelt met zijn vaart eerder wat aan als een uitloper van Universal Death Squad, en Architect of Light gaat dan weer atmosferisch hogere regionen opzoeken. Wheel of Destiny lijkt aanvankelijk wat moeilijker binnen te gaan, maar halverwege klinken de proggy synthlijnen wel lekker. Met Immortal Melancholy staat er ook een behoorlijk mooie ballad, maar Epica kiest om progressief en aanvallend te eindigen met het geladen Decoded Poetry. 

Een fan van de nieuwe wegen van deze band heeft het meteen begrepen: dit past prima in het rijtje van Epica. Deze EP telt misschien wat minder songs en speelduur, maar je krijgt wat je verwacht van deze landgenoten.

Label:

Nuclear Blast, 2017

Tracklisting: 

 1. The Solace System
 2. Fight Your Demons
 3. Architect of Light
 4. Wheel of Destiny
 5. Immortal Melancholy
 6. Decoded Poetry

Line-up:

 • Mark Jansen – Gitaar, zang
 • Coen Janssen – Synth
 • Simone Simons – Zang
 • Ariën van Weesenbeek – Drums
 • Isaac Delahaye – Gitaar
 • Rob van der Loo – Bas

Links: